IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия иска за АЕЦ Белене минимум 6,4 млрд. евро и поне 30% дялово участие

За точната сума за реализирането на проекта продължават да се водят преговори

10:10 | 26.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Русия иска за АЕЦ Белене минимум 6,4 млрд. евро и поне 30% дялово участие

Ако фиксираната окончателна цена за строителството на АЕЦ Белене бъде под 6,4 млрд. евро, проектът става нерентабилен и Русия може да се откаже да участва в него. Това е заявил генералният директор на руската държавна енергийна корпорация „Росатом“ Сергей Кириенко в Москва, съобщи БНР.

Компанията „Атомстройекспорт“, избрана за изпълнител на строителството на АЕЦ Белене, е структура на „Росатом“. Базовата цена на бъдещата атомната централа при спечелването на търга преди години беше почти 4 млрд. евро.

Изчислена към днешна дата, стойността на централата е 6,7 млрд. евро, посочи Кириенко, като се позова на подписаните договори и добави, че всяко забавяне увеличава стойността на проекта. Макар и с нежелание, от „Росатом” се съгласихме да фиксираме цената при възможно най-ниска рентабилност, каза ръководителят на корпорацията.

„Още веднъж пресметнахме всички възможности, защото ситуацията около Белене е уникална, след като почти цялото оборудване за централата вече е произведено. Така че фиксираната цена от 6,4 млрд. евро, може би е малко по-ниска, но резерви за допълнително сваляне няма. За точната сума продължават да се водят преговори. Не можем обаче да слезем под нивото на минимална рентабилност и ако трябва да се откажем от проекта, ще го направим”, подчертава Сергей Кириенко.

По думите му, ако до пролетта на следващата година не бъде взето решение за строителството на централата, ще възникне въпросът какво да се прави с готовото вече оборудване. „Първият бетон може да бъде излят още септември догодина, а първият реактор да заработи до 2016 година.“

Проектът е изгоден и за двете страни, категоричен е шефът на „Росатом”, допълвайки, че направените инвестиции ще се възвърнат за по-малко от 19 години.

Сергей Кириенко потвърди готовността на Русия за дялово участие в АЕЦ Белене, като очаква то да бъде между 30 и 40 %.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още