IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Непубличните фондове за имоти в Европа с първи капиталов ръст от три години

Обща възвръщаемост от 1,4% от фондовете за имоти в Европа, отчита индекс

11:49 | 17.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Непубличните фондове за имоти в Европа с първи капиталов ръст от три години

Непубличните фондове за имоти в континентална Европа отчетоха първия си капиталов ръст от 2007 г. насам, сочи нов доклад.

Индексът на Европейската асоциация на инвеститорите в непублични фондове за имоти INREV е отчел капиталов ръст от 0,7% за третото тримесечие на 2010 г., което е допринесло за обща възвръщаемост от 1,4%.

Резултатите от годишния индекс на INREV са били негативни за 2008 и 2009 г., както и за първите две тримесечия на 2010 г.

Изчислено в местна валута, общият индекс отчете възвръщаемост от 1,7% през третото тримесечие. Това се сравнява с тримесечен резултат от 1,8% за второто тримесечие и 2,4% през първото тримесечие.

Забавянето в ръста се дължи на британския пазар. Индексът на фондовете във Великобритания отчете силна възвръщаемост в началото на тази година от 6,3% през първото тримесечие, но се забави до 3,6% през второто тримесечие и 2,2% през третото. За разлика от него възвръщаемостта в континентална Европа се повиши до 1,4% през третото тримесечие от по-ниските нива от 0,75 и 0,2% за второто и първото тримесечие.

Фондовете, активни на няколко пазара, отчетоха подобно подобрение, засилвайки се от 0,9% през второто тримесечие до 1,6% през третото.

“Продължаващото подобрение на пазара на непубличните фондове в континентална Европа е значителен показател, че капиталовият ръст и доверието се завръщат към непубличните фондове за имоти в Европа”, коментира Каспър Хесп, старши мениджър Проучвания в INREV.

„Интересно е също да се отбележи, че има тенденция към намаляване на разликата във възвръщаемостта между Великобритания и континентална Европа“, добавя той.

Резултатите от третото тримесечие са базирани на извадка от 208 фонда.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:42 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още