IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Едва 5% от инвеститорите в имоти гледат на Източна Европа като на топ регион

Азия ще бъде хитът за инвестиции в имоти; ценните книжа - най-добрият инвестиционен избор през 2011 г., сочи анкета

13:23 | 12.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Едва 5% от инвеститорите в имоти гледат на Източна Европа като на топ регион

Едва 5% от инвеститорите и инвестиционните мениджъри от сектора на недвижимите имоти смятат, че Източна Европа ще бъде регионът, който ще донесе най-висока обща възвръщаемост от инвестиции в имоти през следващите пет години, сочи анкета.

Според резултатите на проучване, проведено от Ройтерс в края на миналата година, най-голям дял (43%) от анкетираните смятат, че топ регионът през идните пет години ще бъде „развиваща се Азия“. Тя е следвана от Латинска Америка с 18% и развитите икономики на Азия с 11%.

Общо 6% от инвеститорите смятат, че това ще бъде еврозоната, докато в полза на САЩ са отговорили 9%. Великобритания, която е разгледана като отделен регион, има 4%.

Общо 58% от участниците смятат, че инвестициите в имоти в еврозоната ще донесат средно между 0 и 10% обща възвръщаемост през 2011 г. Други 33% смятат, че нормата ще е в порядъка между -10% и 0%. Едва 4% очакват възвръщаемост над 10%.

Инвеститорите в САЩ и Великобритания са почти единодушни с тези от еврозоната по отношение на размера на възвръщаемостта, който се очаква да генерират вложенията им, през 2011 г. На всички региони най-голям дял очакват възвръщаемост до 10%. Изключение прави Азия, където предвижданията на мнозинството от играчите са за възвръщаемост над 10%.

Общо 67% от тях смятат, че еврозоната ще успее да се справи с проблемите в Ирландия, Португалия, Испания и Гърция. Въпреки това 24% са отговорили, че такива проблеми бележат „началото на края на еврозоната“.

40% от анкетираните вярват, че инвестициите в ценни книжа ще представляват най-добрият избор през 2011 г., спрямо 35% в полза на суровините и 19% - за преките инвестиции в имоти.

По отношение на макроикономическата картина почти равен дял инвеститори очакват „продължителна инфлация“ (36%) и „относителна стабилност“ (35%).

Близо 60% от анкетираните смятат, че световната икономика ще остане стабилна през 2011 г., като 32% очакват устойчиви процеси на възстановяване, спрямо едва 8%, които прогнозират последващ икономически спад.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още