IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пак мъгла около пълната забрана за пушене

На този етап няма окончателни решения за тотална забрана за тютюнопушене на закрити обществени места, предстоят дискусии

09:09 | 25.01.11 г. 11
Пак мъгла около пълната забрана за пушене

Все още няма окончателно решение по въпроса дали ще се въведе пълна забрана за пушене на закрити обществени места и от кога. Това коментира за Investor.bg председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Благой Рагин.

Изясняване на позициите

По повод на разпространената в медиите информация, че подобна забрана ще влезе в сила от началото на 2014 г. Рагин поясни, че такава е директивата на Европейския съюз, но това не означава, че правилото ще влезе в сила от посочената дата. По думите на Благой Рагин дебатите по темата за пушенето на обществени места ще продължават и във всички случаи ще има ревизия по обсъжданите въпроси.

Също така не е окончателна тиражираната миналата седмица информация, че от лятото на тази година в заведенията до 50 кв. м. ще е абсолютно забранен цигареният дим. Рагин смята, че заради острата реакция на ресторантьори и хотелиери и това предложение най-вероятно също ще се ревизира.

Идеята, че малките заведения ще станат свободни от тютюнев дим, беше оповестена миналата седмица след проведената неформална среща между премиера Бойко Борисов, здравния министър Стефан Константинов и председателя на парламентарната комисия по здравеопазване Десислава Атанасова с представители на бизнеса.

Тогава собствениците на заведения реагираха доста критично и заявиха, че се създават условия за неравнопоставеност сред бизнеса, тъй като някои от тях вече са инвестирали във вентилационна система и нови отделни помещения за непушачи.

„В момента изясняваме позициите на всички засегнати страни. Ще продължим с обсъждането на въпросите. Предложението предстои да се разгледа от парламентарната група на ГЕРБ, от парламентарната комисия по здравеопазването, Министерски съвет и т. н.“, заяви председателят на (БХРА) Благой Рагин.

От Министерството на здравеопазването (МЗ) все още не са разпространили официална позиция по въпроса. От там съобщават, че догодина ще се вземе решение за това кога да се въведе пълна забрана за пушене на закрити обществени места у нас.

Статистика и нагласи

По данни на МЗ въвеждането на пълна забрана за тютюнопушене на обществени места среща все по-голяма подкрепа от българите. Според социологически изследвания и проучвания на МЗ над 60% от гражданите на страната очакват въвеждането на тази мярка у нас:

2005 г. – 86% от българите са „за“ забрана на тютюнопушене на обществени места, комбинирана с разяснителна и информационна кампания (изследване на НЦИОМ);

2007 г. – над 84% от българите са „за“ пълна забрана на тютюнопушене на обществени места (електронно допитване на сайта на МЗ до българските граждани относно политическите опции за ограничаване на тютюнопушене, предложени в „Зелената книга”, разпространена от еврокомисаря по здравеопазване);

2009 г. – 68% от българите подкрепят пълната забрана за тютюнопушене в България (изследване на „Галъп интернешънъл”);

2010 г. – над 68% от българите заявяват, че ще спазват забраната за тютюнопушене в закритите обществени места (социологическо изследване на МЗ);

2010 г. – над 72% от българските граждани заявяват, че ще спазват пълната забрана на тютюнопушене на обществени места през януари 2010 г. (изследване на „Marketing Solutions” ЕООД).


Пълната забрана за тютюнопушене на обществени места е въведена в:
Ирландия март 2004 г.
Норвегия юни 2004 г.
Италия януари 2005 г.
Швеция юни 2005 г.
Шотландия март 2006 г.
Литва януари 2007 г.
Латвия януари 2007 г.
Албания януари 2007 г.
Уелс и Северна Ирландия април 2007 г.
Англия юни 2007 г.
Исландия юни 2007 г.
Финландия юни 2007 г.
Естония юни 2007 г.
Дания август 2007 г.
Франция февруари 2008 г.
Недерландия юли, 2008
Турция 2008/2009
Гърция 2009
Македония 2010
Испания 2011
В процес на внедряване на вече прието законодателство са: Австрия, Люксембург, Португалия, Унгария.
Източник: Министерство на здравеопазването

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 1 rate down comment 0
aristotel
преди 13 години
БАЛКАНСКА вода ха-ха-ха. Ей това си е е вече истинска ГАРГАРА.ПУСНАХА СРС с ВАНЬО, ТОТЮ и бат Гойко и за какво е цялата ИСТЕРИЯ да не се ангажира вниманието с поскъпването на ХЛЕБОТ, инфлацията и ИЗВЪНЗЕМНИТЕ хи-хи-хи да те са СРЕД НАС и там им е централата у парламенто. пускаш си ТВ и гледаш как разискват малките зелени ЧОВЕЧЕТА.Та така ДРУГАРИ, СЕДЕСАРИ, ГЕРБЕРИСТИ, МЕДАЛИСТИ, АНТИХРИСТИ те са СРЕД нас и ни УПРАВЛЯВАТ. :-))))Ама че смешка се получиНАПРЕД НАУКАТА е СЛЪНЦЕ а ЧАЛГАТА БЛАЖЕНСТВО
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 0
aristotel
преди 13 години
Хи-хи-хи аз съм пушач е ИСпряха Марихуаната, Амфетамините, КОКАТА, ДРОГА-общо казано сега взеха и пушенето. По-добре да пуша и да си чета литература отколкото да се наливам с АЛКОХОЛ - а да там несмеят да пипат домашарката че инак БУНТ Да бе тоз народ толкоз са го ...... така деЕ и какво ще си пушим вкъщи и пак няма да слушаме ЧАЛГА а само МЕТАЛ.И пак няма да слушам - ПОЛИТИЦИ и разни АЛХИМИЦИ да и няма да пляскам че направили 2 км. от незнам коя си магистрала и за какво ми е тая магистрала мойто VW си кара и по "ДАРОГИ" друска тряска ама де да видим ония сос ДЖИПО я и такива задминавам веке.НАЙ новата идея за АЛХИМИЦИТЕ у ПАРЛАМЕНТО да сложат катализатори на ЦЕЛИО БУГАРСКИ НАРОД оти като пръцка им трови въздуха а нема ТАКСИ, КВОТИ и др. отровни същества-вещества се тая. Та какво измислиха вдигат цените на храната та народа да пръцка по-МАЛКО да им не трови въздуха.Бутали вилички къщета покрай язовири да бе още си пускат Л..... сещате се в язовирите и РАЯТА пие чиста натурална БАЛ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 0
taurus
преди 13 години
Избягвам запушените заведения и не познавам човек, който да обича да смърди на цигари. И докато дрехите се проветряват/изпират лесно за дробовете ни няма обратен процес. Гласувам ЗА пълната забрана! Не ревизирайте предложението, а ревизирайте "подготвените" ресторантьори! Кой е казал, че всяка инвестиция трябва да бъде печеливша? Не знаех, че основният признак, по който се конкурират ресторантьорите и хотелиерите е вентилационната система... Аз лично се сещам за нея твърде късно - когато ми запари на очите. Втори път не посещавам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 1
Lo_Ridah
преди 13 години
"заради острата реакция на ресторантьори и хотелиери и това предложение най-вероятно също ще се ревизира." Аз предлагам да ревизират цените във всички заведения, като сложат максимална горна граница от 50лв на сметка, независимо от консумираните храни, напитки и т.н. Потребителите със сигурност сме повече от ресторантьорите и със сигурност не бихме отказали подобна мярка.Остра реакция имало - какво тогава, банда кафеджии са по-силни от държавата ли ? Банда кафеджии ще определят основен фактор за здравето на хората ли ? Малко по-сериозно ! В нормалните държави пушенето е ЗАБРАНЕНО НА ВСИЧКИ ПУБЛИЧНИ МЕСТА. И продължават да имат ресторанти, дискотеки, и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 1
citizen_bg
преди 13 години
Аман от лицемерни продажници! Забраната за пушене трябва да е тотална на обществени места! Който наркоман иска да се трови, да се трови сам а не и околните! Няма да има фалирало заведение, както няма такива в белите държави! Много глупости се изписаха от пристрастените, заинтересованите производители, търговците и лобистите им!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 2
stoian777
преди 13 години
Да си жив и здрав другарю. Без такива като теб досега държавицата да е в друго измерение, но уви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 3
optional
преди 13 години
за пореден път доказваш колко си зле... направо ДИСКРЕМИНИРАЩО зле... Какво стана, нали щеше да напускаш сайта и да не пишеш повече тук?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 7
stoian777
преди 13 години
Забраната за пушене се нарича : ДИСКРЕМИНАЦИЯ. Който не иска да му е задимени и прочие НЕ ХОДИ ТАМ КЪДЕТО СЕ ПУШИ, ТОЛКОВА ЛИ Е СЛОЖНО. Който иска да пуши си ходи при пушачите и това е и никой не пречи на другия. Аааааааа май скоро ще се разреши пушенето на ДРОГА ааааааааа ОК НАРКОМАНИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 4
Tiki
преди 13 години
Ясно, ориенталщината и лобизма пак ще надделеят. Аз също избягвам запушени заведения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
melon
преди 13 години
Прави ли ви впечатление, че Албания и Македония са въвели забрана?А не са в ЕС!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още