IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2010 се е отразила добре на най-богатите руснаци

Роман Абрамович е изпаднал от топ 3 на най-заможните хора в страната през миналата година

16:21 | 09.02.11 г.
<p>Макар че е изпаднал от челната тройка, Абрамович продължава да е сред най-богатите руснаци. <i>Снимка: Mark Freeman Лиценз: </i><a target="_blank" href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/"><i>Creative Commons</i></a></p>

Макар че е изпаднал от челната тройка, Абрамович продължава да е сред най-богатите руснаци. Снимка: Mark Freeman Лиценз: Creative Commons

Богатството на заможните руснаци бавно се връща към предкризисните си нива, съобщава списание Финанс., цитирано от РИА Новости.

Според статия в изданието собственикът на ФК Челси Роман Абрамович е изпаднал от първата тройка на отличниците през 2010 година и вече не е собственик на бронзовия медал в надреварата. Кой е на първо място ще стане ясно в началото на следващата седмица, когато ще бъде публикувана пълната класация.

Миналата година първото място бе заето от Владимир Лизин, собственикът на компанията за добив на стомана NLMK. Михаил Прохоров бе втори, а Абрамович, със състояние в размер на 17 млрд. долара, се нареди на трето място.

По петите му тогава бяха Сюлейман Керимов с 14,5 млрд. долара, собственикът на Alfa Group Михаил Фридман с 14,3 млрд. долара и собственикът на RusAl – втората най-голяма компания за алуминий в света, Олег Дерипаска.

Според списанието общият размер на активите на десетте най-богати хора в страната през 2010 година е бил близо 182 млрд. долара. Сумата е доста внушителна, макар че все още е далеч от това, което беше посочено през 2007 година като обща сума на капиталите им, а именно 221 млрд. долара.

Нарастването на богатството на заможните руснаци се обяснява с благоприятното развитие на руския пазар през втората половина на изминалата година, както и с бума на капиталовия пазар, след като редица компании взеха заеми, за да придобият други дружества.

Класацията на списание Финанс. обхваща хора, чийто капитал е около и над 160 млн. долара. За 2010 година е имало 114 руснаци, които са притежавали над 1 млрд. долара, а през 2007 година броят им е бил 101.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:42 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още