IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вече не всеки ще има право да купи имот в Пекин

Хората, които не са живели повече от пет години в града, вече няма да могат да си купят дори и едно жилище

13:26 | 16.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Вече не всеки ще има право да купи имот в Пекин

Китай обяви поредния кръг от мерки, насочени към охлаждане на пазара на жилища в столицата, след като цените, които растяха с бързи темпове в продължение на няколко години, достигнаха нива, заплашващи здравословното развитие на една от най-големите икономики в света.

След като миналата година Пекин забрани покупките на повече от един допълнителен имот на семейство, днес бяха въведени още по-строги мерки, съобщава Ройтерс, позовавайки се на информация на националната китайска телевизия.

Според новите мерки втори имот в Пекин ще могат да купуват единствено семейства, които имат пекинско жителство, чийто брой е значително по-нисък от този на общото население на китайската столица.

Семействата, които вече притежават два или повече имота, няма да имат право да купуват повече жилища, според новите разпоредби, които са съгласувани с директива на централното правителство, обявена през януари, пише изданието.

Забраната е дори още по-строга за хората, които нямат пекинско жителство. Те няма да могат да купуват каквито и да било жилищни имоти в Пекин освен ако не могат да докажат чрез данъчни документи и свидетелства за социални осигуровки, че са живели в града повече от пет години.

Според анализатори новите правила може да засегнат най-малко 10 млн. нерегистрирани жители на Пекин и още повече да охладят жилищното търсене.

Още от 2009 г. правителството на страната обявява редица рестриктивни мерки с цел да установи контрол върху нажежения пазар на имоти. Те включват изискване за по-висока първоначална вноска и по-високи ипотечни лихви.

Миналата година някои градове в страната въведоха за първи път данък върху собствеността на жилищен имот.

Цените на имотите в страната поскъпнаха през декември с 6,4% на годишна база, забавяйки темп спрямо ръста от 7,7% през ноември. При все това инерцията остана силна, след като цените нараснаха с 0,3% на месечна база, пише Ройтерс.

От Националното статистическо бюро трябва да обявят движението на цените за януари в края на тази седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още