IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските жилищни цени се повишават с най-бавен темп от 10 месеца

Цените на имотите в 70 големи града в страната нараснаха с 8,6% спрямо година по-рано

12:06 | 10.11.10 г.
Китайските жилищни цени се повишават с най-бавен темп от 10 месеца

Цените на жилищните имоти в Китай отбелязаха през октомври най-слабия си ръст от 10 месеца, след като правителството повиши лихвените нива и засили мерките за ограничаване на риска от балонизиране на пазара на имоти в най-бързо растящата голяма икономика в света, предаде Bloomberg.

Жилищните цени в 70 големи града в страната нараснаха с 8,6% спрямо година по-рано, сочат данните на държавната статистика. Това увеличение е по-слабо в сравнение с отчетеното през септември (9,1%) и средните очаквания на икономисти, анкетирани от агенцията за ръст от 8,9%.

Ръстът на месечна база също се забавя, като спрямо септември цените се повишават с 0,2% след ръст от 0,5% за предходния месец.

Правителствените мерки включват спиране на отпускането на ипотеки за покупка на трети имот и ангажимент да се ускори пробното въвеждане на имотни данъци. Миналия месец централната банка повиши лихвата за първи път от три години.

Обемът на продажбите на имоти се понижава с 11% през октомври спрямо предходния месец, докато стойността на сделките пада със 7,7%. Инвестициите в имоти в Китай нарастват с 37% до 455,8 млрд. юана (69 млрд. долара) през октомври спрямо година по-рано, като за първите десет месеца на годината е регистриран същият ръст от 37% до 3,81 трлн. юана.

В Пекин цените на имотите нарастват с 0,1% спрямо предходния месец. Само осем от общо 70-те големи града, включени в проучването, отбелязват спад на цените спрямо септември, като сред тях е Шанхай с понижение от 0,1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още