IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мерките на Китай срещу балонизиране на жилищния пазар пращат купувачите в Хонконг

Китайските купувачи са формирали една трета от сделките с нови луксозни имоти в Хонконг през първото полугодие

18:30 | 09.11.10 г.
Мерките на Китай срещу балонизиране на жилищния пазар пращат купувачите в Хонконг

Лам Юет-Фън е очаквал по около 1000 души, които се интересуват от покупка на жилище в Хонконг, да посещават щанда му на ден по време на петдневно изложение в Шънджън в началото на октомври. На четвъртия ден броят им вече е надхвърлял 10 хил., пише Bloomberg.

„Реакцията никога не е била толкова добра“, коментира Лам, който си обяснява интереса с решение на местните власти в Шънджън от 30 септември да ограничат покупките на жилища на повечето местни жители до два имота.

Лам е регионален асоцииран директор на базираната в Хонконг агенция Centaline Property. По думите му близо половината от посетителите са насрочили дата за оглед на имоти в Хонконг или са оставили информация за контакт.

Усилията на Китай да предотврати оформянето на жилищен балон в градове като Шънджън, първата специална икономическа зона в страната, спъва битката на Хонконг да ограничи ръста на жилищните цени, който достигна 50% от началото на 2009.

Китайските купувачи са формирали една трета от сделките с нови луксозни имоти в Хонконг през първото полугодие, спрямо 20% за предходните шест месеца, сочат данни на Centaline, която е най-голямата местна агенция за имоти.

„Нови ограничения на континента ще накарат повече средства да пресекат границата”, казва Еди Хуей, професор във факултета по имоти и строителство в Политехническия университет в Хонконг. „Всички тези пари се нуждаят от реализация. Китайците вярват силно, че инвестициите в имоти са най-добрият начин да запазят капиталовата стойност.”

Китай вече предприе редица мерки за охлаждане на пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още