IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските борси претърпяха най-тежкия си спад от юни 2008

Най-губещи бяха акциите на комуналните компании на фона на опитите на Япония да предотврати нови експлозии в засегнатите от земетресението ядрени централи

12:33 | 14.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Азиатските борси претърпяха най-тежкия си спад от юни 2008

Борсовите индекси в азиатския и тихоокеанския регион се понижиха рязко в днешната сесия, отбелязвайки най-тежкия си спад от юни 2008 след унищожителното земетресение в Япония.

Тежките последици от труса и последвалото ги цунами доведоха до понижение и в цената на петрола, защото Япония е третият по големина потребител на енергийната суровина в света, след САЩ и Китай.

Засиленото търсене на по-безрискови активи вдигна цената на златото, а лихвените проценти по японските държавни облигации се понижиха, пише Bloomberg.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific потъна с 2,8% до 131,23 пункта на фона на новините за опитите на японските власти да овладеят опасността от нови експлозии в атомните централи в страната, които бяха засегнати от земетресението в петък.

Най-големи бяха загубите за японския индекс Nikkei 225, който потъна с 6,2% до 9 620,49, а на борсата в Сидни S&P/ASX загуби 0,4% до 4 626,40 пункта. Най-губещи бяха акциите на комуналните компании.

С понижения се движат и повечето водещи борсови индекси в Европа, докато йената поевтиня срещу 13 от 16-те водещи валути на валутните пазари. Причина за това стана съобщението на централната банка на Япония, че ще инжектира още 15 трлн. йени (183 млрд. долара) във финансовата система на страната, за да подсигури допълнителна ликвидност.

Цената на петрола се понижава за пети пореден ден на борсата в Ню Йорк, като по време на днешната електронна търговия отстъпва с над 2% до 99,10 долара за барел.

Министър-председателят на Япония Наото Кан заяви вчера, че Япония преживява най-тежката си криза от годините на Втората световна война заради унищожителното земетресение от 11 март и последвалото го цунами, което потопи крайбрежните части на Северозападна Япония.

Най-губещи в състава на японския индекс Nikkei 225 станаха акциите на енергийната компания Tokyo Electric Power, която се опитва да избегне експлозия в атомната си централа Фукушима.

В същото време акциите на производителите на стомана и строителни материали, като южнокорейската компания Posco, поскъпнаха заради очаквания, че търсенето на тяхната продукция ще се увеличи заради възстановяването на щетите от земетресението в Япония. Водещият индекс на борсата в Сеул Kospi добави 0,8% до 1 971,23 пункта, а в Хонконг Hang Seng нарасна с 0,4% до 23 345,90 пункта.

Йената междувременно поевтиня заради спекулации, че Японската централна банка ще се намеси на валутните пазари чрез продажбата на йени, за да намали курса на местната валута и да подкрепи износителите. Японското правителство продаде 2,12 трлн. йени през септември в първата си валутна интервенция от 2004 година насам.

MSCI Asia Pacific се е понижил с 1,9% от началото на тази година до края на сесията в петък и се намира на отрицателна територия, за разлика от щатския индекс S&P 500, който е добавил 3,7% към стойността си за същия период. Европейският индекс Stoxx Europe 6000 бележи минимален ръст за годината от 0,1 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още