IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Учредяват дружество за нова индустриална зона в Бургас

Общината и Национална компания индустриални зони ще развиват Промишлена зона Север – Бургас

17:26 | 14.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Учредяват дружество за нова индустриална зона в Бургас

Кметът на Бургас Димитър Николов предлага на общинските съветници да гласуват за учредяването на Логистичен и индустриален парк - Бургас ЕАД. В съвместното дружество ще участват Община Бургас и държавната Национална компания индустриални зони ЕАД. Те ще обединят усилията си за изграждане на модерна и функционална индустриална зона на територията на Промишлена зона Север – Бургас, съобщава пресцентърът на общината.

Длъжни сме да осигурим на инвеститорите добри условия за бизнес, с работата по магистрала Тракия градът става още по-важен транспортен и логистичен център, мотивира предложението си кметът.

Според подготвения проект в новото акционерно дружество общината ще участва с апорт на недвижимите имоти в избраната територия, а дружеството с финансов ресурс, необходим за изграждане на вътрешната инфраструктура.

На по-ранен етап с решение на местния парламент Община Бургас извърши всички законови процедури във връзка с новия статут на имотите, а също така спечели 2,4 млн. лв. европейски средства, с които бе построено локално пътно платно, осигуряващо безопасна транспортна връзка с индустриалната зона.

Към настоящия момент се предлага да бъде учредено еднолично дружество, чийто капитал да е изцяло на Община Бургас. След учредяването в него ще бъде поканено като акционер и държавното предприятие. По този начин общината изцяло ще определи условията за управление и участие в дружеството, което не е пречка за последващо партньорство с Национална компания индустриални зони ЕАД, твърди кметът.

Новата индустриална зона е в близост до железопътно трасе. Община Бургас иска да си партнира с инвеститори, развиващи екологично чисти, високотехнологични производства, например логистични паркове, зърнобази и производства в областта на електрониката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още