IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Португалия отхвърли плановете за икономии и върна страховете за еврозоната

Страната върви към тежка политическа криза, тъй като премиерът обяви, че повече не може да ръководи страната

22:38 | 23.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Португалия отхвърли плановете за икономии и върна страховете за еврозоната

Парламентът на Португалия отхвърли плана на правителството за съкращаване на държавните разходи. Той имаше за цел да ограничи дълговете на страната, които според мнозина анализатори заплашват да я превърнат в поредната, потърсила спасителна помощ от Европейския съюз и Международния валутен фонд.

Отхвърлянето на плана повдига реална опасност от остра политическа криза в страната. Причината за това е, че преди гласуването премиерът Жозе Сократеш обяви, че не би могъл да управлява страната без одобрението на предложените мерки, пише MarketWatch.

Предложенията на Сократеш бе отхвърлен от всички опозиционни партии. Те не са съгласни с необходимите според кабинета орязвания на рязходи и увеличения на данъци.

Провалът на преговорите в страната може да доведе до силен отлив на инвеститорско доверие към еврозоната. Вотът дойде точно в навечерието на предстоящата в четвъртък и петък среща на върха в Европейския съюз, на която се очаква да бъдат разисквани въпросите на Ефропейския фонд за финансова стабилност.

Очакванията на анализаторите са след провала на плановете на управляващите в Португалия да бъдат свикани предсрочни парламентарни избори. Това може да се случи още през май или юни.

Към момента в Португалия управлява правителство на малцинството. То е избрано от средите на социалистическата партия, която все по-явно губи позиции заради проблемите, предизвикани от икономическата криза.

Предложенията на правителството бяха за ограничаване на бюджетния дефицит с 0,8 на сто от БВП тази година. Това се предвиждаше да стане чрез съкращаване на разходите за здравеопазване и намаляване с 10 на сто на пенсиите, които са над 1 500 евро.

Целта бе свиване на бюджетния дефицит до 4,6 на сто от БВП, след като за миналата година той бе 6,9 на сто.

След отхвърлянето на плановете за ограничаване на разходите еврото пое надолу, като единната валута увеличи загубата си за деня до 0,71 на сто, като към 22:35 часа българско време едно евро се разменя за 1,41 долара. Причината за поевтиняването на единната валута са страховете, че страната ще стане третата след Гърция и Ирландия, която се нуждае от спасителна помощ, за да се справи с проблемите си.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още