IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отворено общество: Спестяванията на българите се топят

Все още всеки пети българин има влог, но той ще му стигне за все по-малко месеци напред

15:18 | 11.04.11 г. 1
Отворено общество: Спестяванията на българите се топят

След тригодишна икономическа криза средният българин продължава да спестява, но за разлика от преди, преобладаващата част от хората днес твърдят, че спестяванията им биха им стигнали за все по-малко месеци напред.

Това сочат предварителните данни от националното представително проучване за последиците от кризата в България, извършено от Института „Отворено общество“ - София със съдействието на Световната банка

И през миналата, и през тази година всеки пети българин обявява, че има спестовен влог, но разликата е, че значително нараства процентът на хората, които се съмняват, че парите ще им стигнат за година или повече. Близо 20 на сто от запитаните през миналата година са смятали, че спестяванията им биха поели разходите им за година напред, докато сега това обявяват едва 14%. От 30 на 25% са намалели и хората, които разчитат „белите пари за черни дни“ да им стигнат за 3-4 месеца.

Анкетите са направени сред 2 625 домакинства в страната и дават сравнително широка картина на състоянието на домакинствата, тъй като за разлика от останалите социологически проучвания има много по-широк обхват, обясни Боян Захариев, програмен директор на института. Обикновено допитванията при останалите изследвания не надвишават 1000 семейства.

Тежка е картината и при домакинствата, които обслужват ипотечните си кредити. Преди година 27% от тях са забавяли плащанията си по различни причини, докато тази пролет процентът им почти достига 30.

Трета поредна година домакинствата се спасяват от кризата, пестейки от разходи за ток, парно или вода, покупки на дрехи или обувки или от храна. За разлика от миналата година обаче подобни антикризисни стратегии прилагат по-малко семейства.

Натиснете върху изображението, за да го видите в пълен размер

Половината от запитаните през миналата година са казали, че пестят от режийни, докато през тази година делът им е 44%, От 43 на 36 процента е спаднал броят на домакинствата, които пестят от разходи за дрехи или обувки.

Общият извод от изследването е, че темповете на кризата леко се забавят, въпреки че при различните слоеве от населението усещането за нарастване на бедността расте, особено при слоевете с най-ниски доходи.

Натиснете върху изображението, за да го видите в пълен размер

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:54 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
_1912_
преди 13 години
**Все още всеки пети българин има влог, но той ще му стигне за все по-малко месеци напред**Това не може да бъде вярно. Питайте мастър_форекса, пеньо и виртуалната цвети93 ................. изтъкнати депозитари лапащи тлъсти лихви от 2-3 години
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още