IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Барселона е най-щедра към футболистите си

Барса и Реал изпревариха в традиционната класация на Sporting Intelligence досегашния лидер по заплащане - Ню Йорк Янкис

16:26 | 21.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>Барселона и Реал Мадрид са най-щедри към състезателите си. <i>Снимка: Ройтерс</i></p>

Барселона и Реал Мадрид са най-щедри към състезателите си. Снимка: Ройтерс

Двата най-добри испански футболни отбора Барселона и Реал Мадрид са спортните клубове, които в световен мащаб плащат най-добре на своите играчи – средно над 7 млн. долара на играч на година, пише BBC.

Двата отбора са традиционни участници в Топ 3 на най-богатите футболни клубове в света и успяха да изпреварят по този показател досегашния лидер в подреждането на Sporting Intelligence – бейзболният Ню Йорк Янкис, който плаща средно по 6,8 млн. долара на година на всеки свои играч.

Според изследването титулярите в двата испански футболни клуба са получили за миналия сезон по 7,9 млн. долара в Барселона и по 7,4 млн. долара в Реал. Така се оказва, че на седмица футболистите на каталунския клуб получават средно по 107 488 евро на човек, а колегите им от Реал - „само“ по 99 916 евро.

В Английската висша лига най-високи заплати плаща Челси, но клубът остана на шесто място в световната класация, пише още BBC. Пред него са два клуба от Национална баскетболна асоциация (НБА) - Лос Анжелис Лейкърс и Орландо Меджик, които заемат четвърто и пето място.

Други два футболни клуба намериха място в топ 10 на най-щедрите спортни клубове - Интер и Манчестър Сити. В Топ 30 влизат общо пет английски футболни клуба: Челси, Манчестър Сити, Манчестър Юнайтед, Ливърпул и Арсенал.

„От години е известно, че най-много пари на играчите се плащат в американския бейзбол и американския баскетбол, но нарастването на заплатите в елитния европейски футбол успя да съкрати аванса на американците“, заявява основният автор на изследването Ник Харис. Тази тенденция може да се промени с предстоящото въвеждане на нови финансови правила от УЕФА - т.нар „финансов феърплей“. Основната идея е, че клубовете няма да могат да харчат повече от това, което изкарват за един сезон. „Финансовият феърплей може да послужи като спирачка на покачването на заплатите в европейския футбол“, казва още Харис. „Но това ще стане в близките години, засега европейските грандове харчат здраво“.

Реал е начело в класацията на най-богатите футболни клубове в света за шеста поредна година, според изследването на Deloitte, което беше публикувано по-рано през 2011 г., припомня BBC. Барселона е на второ място, а Манчестър Юнайтед - на трето. Изследването на Deloitte обаче е фокусирано върху приходите на клубовете от бизнес, свързан с футбола, и не отчита натрупването на дългове, което е характерна особеност за финансовото състояние на британските клубове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:05 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още