IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефът на агенцията по рибарство подаде оставка*

Недоволни рибари се оплакали на премиера Бойко Борисов от Явор Недев

14:58 | 06.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
Шефът на агенцията по рибарство подаде оставка*

Шефът на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) Явор Недев е подал оставка тази сутрин. Причината била недоволството на варненски рибари от работата на агенцията. Рибарите се оплакали на премиера Бойко Борисов при посещението му в Аксаково вчера.

„Сам си подадох оставката, това е достойна позиция, да изляза през предната врата”, каза Недев пред Investor.bg.

В официално съобщение до медиите той припомня, че на 20.12.2010 г. е започнал истинският старт на ОП "Рибарство", тъй като тогава програмата е получила от ЕК положителна оценка за съответствие, без която няма как да се извършват междинни плащания.  

„За пет месеца усвояемостта по програмата е скочила от 3,58% на 20,15%”, посочи Недев.  

„Дори един човек от бранша да е бил недоволен от моята работа през тези месеци, аз поемам професионална и политическа отговорност и напускам агенцията”, мотивира се той.

Всъщност според варненските медии, отразили посещението на Борисов в региона, рибарите искали смяната на шефа на варненската структура на ИАРА Продан Проданов. В резултат според местната преса премиерът обещал смяната на Проданов, а по-късно – и на Недев. 

ИАРА е една от държавните структури, където особено често през последните години се правят смени на ръководството и това е една от причините за слабото усвояване на евросредствата за сектора. 

Междувременно от агроминистерството съобщиха, че  министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов е приел оставката на Недев след съгласуване с премиера Бойко Борисов. „Смяната не е продиктувана от несправяне с работата”, е коментирал Найденов, който оценявал желанието на Недев да поеме „професионалната отговорност за създаденото напрежение сред рибарската общност във Варна”.

Временно изпълняващ длъжността шеф на ИАРА ще бъде досегашният заместник Ивайло Беров. Първата му задача за утре е да освободи директора на регионалната агенция по рибарство във Варна Продан Проданов, уточняват от земеделското министерство.

*Новината е актуализирана в 16.06 ч.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:53 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още