IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple се запъти към облака

Лично Стив Джобс представи облачната услуга, с която вероятно компанията му ще замени персоналния компютър

10:22 | 07.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Стив Джобс представя своя облак.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Стив Джобс представя своя облак. Снимка: Ройтерс

iCloud, заместникът на сегашната т. нар. "облачна услуга" (приложения, достъпни през уеб браузър) на Apple – MobileMe, се оказа гвоздеят в шоуто на Стив Джобс. Съоснователят и шеф на компанията се завърна от болнични, за да представи пред около 5200 разработчици и журналисти тази и други нови услуги, които имат за цел потребителят да стига до файловете си с каквото и да е устройство за достъп до интернет, предаде Ройтерс.

На практика iCloud, който ще струва 25 долара в САЩ (спрямо 99 долара за MobileMe), ще сложи край на досадното постоянно синхронизиране на съдържание (снимки, песни и т.н.) при свързване на iPhone с компютър. iCloud позволява лесното синхронизиране на различно съдържание като музика, книги и снимки с всички i-устройства като iPhone, iPad, iPod Touch и персонален компютър Macintosh. Услугата обаче няма да позволява слушането на музика директно от "облака".

"Някои хора си мислят, че облакът е просто един голям компактдиск в небето. Мисля, че той е нещо много повече", каза Джобс. По думите му услугата ще е все по-важна "за онези, които искат да се освободят напълно от персоналния компютър". Според анализатори това вероятно означава, че Apple залага на бъдеще, в което хората ще използват единствено смартфони и таблети и напълно ще пренебрегнат персоналния компютър.

„Когато си купите нов iPhone, просто въведете своето потребителско име и парола и цялото съдържание от старият телефон ще бъде свалено автоматично", обясни Джобс. Според него потребителите ще могат да споделят закупена музика, книги и календари в облака си. За тази цел Apple предоставя безплатно 5 гигабайта – достатъчни за около 1000 песни. За повече място потребителят ще трябва да си доплати.

Според анализаторите iCloud би могъл да създаде ново медийно потребителско търсене. В САЩ бета версията е налична от понеделник. За разлика от конкурентните услуги на Google и Amazon новата услуга iTunes Match ще сканира харддисковете на потребителите и ще качва музиката директно в облака. При конкурентните услуги потребителят трябва да качва всеки файл собственоръчно.

За Джобс това беше второто появяване пред публика, откакто през януари отново си взе отпуск по болест. Някои от новостите все пак представи екипът му. „Беше добре, че го видяхме, въпреки болничните му“, казва анализаторът Шоу Лу от Sterne Agee, цитиран от Ройтерс. Освен това обаче било добре да се види, че Apple все пак не е "one-man-show".

От пускането на iPad на пазара Apple е продал повече от 25 млн. екземпляра, заяви шефът на софтуерния отдел Скот Форстал. Освен това в онлайн магазина за музика iTunes са били продадени 15 млрд. песни.

Компанията представи и нови услуги. Американският концерн ще пусне новата операционна система за мобилните устройства iPhone, iPad и iPod Touch - iOS 5 през септември, а в нея ще има над 200 нововъведения. Сред новостите в Lion за Mac-овете е подобрена система за електронни писма и т. нар. Multi-Touch-услуга - оптимизиран тъчскрийн контрол, какъвто сме виждали при iPhone. Операционната система няма да се разпространява на физически носител, а само онлайн. Първоначалната цена е намалена от 100 на 29 долара.

Преди началото на конференцията акциите на Apple отчетоха растеж. Все пак те приключиха сесията с минус 1,6%. Според Даниъл Ернст от Hudson Square Research това развитие се дължи на това, че презентацията на Джобс е била скучна. „Всичко беше добре, но май очакваме да започне да ходи по водата“, обяснява анализаторът. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още