IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кристин Лагард встъпва в длъжност управляващ директор на МВФ

Лагард бе избрана за шеф на фонда с петгодишен мандат на заседание на Съвета на управителите на 28 юни

09:27 | 05.07.11 г.
<p>
	Кристин Лагард. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Кристин Лагард. Снимка: Ройтерс

Французойката Кристин Лагард днес встъпва в длъжност управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ), предадоха Франс прес и ИТАР-ТАСС.

Лагард бе избрана на шеф на фонда с петгодишен мандат на заседание на Съвета на управителите на 28 юни. Предишният управляващ директор на МВФ, сънародникът й Доминик Строс-Кан, подаде оставка през май на фона на скандала, избухнал заради обвиненията срещу него в опит за изнасилване на камериерка в нюйоркски хотел. Следствието срещу Строс-Кан не е приключило.

Битката за овакантения от него пост се водеше между Лагард, която бе министър на икономиката, финансите и промишлеността на Франция, и централния банкер на Мексико Агустин Карстенс.

Още от самото начало Лагард се очерта като безспорен фаворит, чиято кандидатура бе издигната от ЕС. Тя бе подкрепена и от много страни с развиващи се пазарни икономики, сред които бяха Китай и Русия. Везните се наклониха окончателно в нейна полза, след като и САЩ, главен акционер в МВФ, официално подкрепиха Лагард.

Утре се очаква новият шеф на фонда да даде първата си пресконференция след 16:30 часа българско време.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още