IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай иска САЩ да свалят ограниченията за износ на високотехнологични продукти

Според Китай това е една от причините за търговския дисбаланс между двете държави

11:19 | 18.07.11 г.
Китай иска САЩ да свалят ограниченията за износ на високотехнологични продукти

САЩ трябва да премахнат търговските бариери и да премахнат ограниченията за износ на високотехнологични продукти в Китай, заяви Хунчжу Чжао, партиен секретар на китайската провинция Чжъцзян на ежегодното събрание на Националната асоциация на губернаторите в САЩ.

В рамките на форума американските губернатори разговаряха с делегации от 4 китайски провинции за укрепване на регионалното сътрудничество в различни области.

„За да бъдат постигнати по-балансирани търговски отношения между регионите, трябва да бъдат предприети всеобхватни мерки за развитие на свободната търговия и инвестиционното сътрудничество, а също така със съвместни усилия да се борим с протекционизма и ограниченият в износа“, заяви Хунчжу.

По думите му съществуващият търговски дисбаланс, по-конкретно на провинция Чжъцзян със САЩ, се е получил заради ограниченията от американска страна за износ на високотехнологична продукция за Китай.

Той призова правителствата на двете страни „да се отнесат честно към чуждестранните инвеститори и да осигурят прозрачност на търговията в рамките на закона“.

В САЩ действа ограничителен режим за износ на редица високотехнологични продукти за определени държави, сред които и Китай, като това се обяснява със съображения за националната сигурност.

Китай многократно е заявявал, че подобни ограничения са една от причините за търговския дисбаланс между двете държави.

По данни на китайските митнически служби за първите 5 месеца на 2011 г. обемът на стокооборота между двете държави е достигнал 169,52 млрд. долара, което е с 22,3% повече от показателя за аналогичния период на предходната година. Китайският търговски излишък в отношенията със САЩ е достигнал 65,5 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:37 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още