IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът на Китай с нов рекорд, но зависимостта от експорта отново намалява

Търговският излишък на Китай достигна рекордните близо 300 млрд. долара през 2008 г. и от тогава устойчиво се понижава

11:25 | 10.06.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Износът на Китай с нов рекорд, но зависимостта от експорта отново намалява

Търговският излишък на Китай достигна рекордните близо 300 млрд. долара през 2008 г. и от тогава устойчиво се понижава

Търговският излишък на Китай през май беше по-малък от очаквания – ново доказателство, че страната бавно понижава зависимостта си от износа – задължително условие за ребалансирането на глобалната икономика, пише Financial Times.

В петък Пекин обяви, че търговският излишък на страната през май е бил 13,05 млрд. долара - по-голям от излишъка през април – 11,4 млрд. долара, но и доста под пазарните прогнози, които варираха между 18 млрд. и 20 млрд. долара.

Изненадващо ниският излишък до голяма степен се дължи на силния внос. През май китайският внос е нараснал с 28,4% на годишна база спрямо 21,8% през април. За същия период растежът на износа се е забавил до 19,4% на годишна база спрямо 29,9% през април.

Въпреки забавения си растеж, износът на Китай е достигнал рекордна стойност от над 157 млрд. долара.

Юн Ма, икономист на Deutsche Bank посочва, че общата тенденция е ясна. „В дългосрочен план растежът на китайския износ ще продължи да намалява, поради поскъпването на юана и повишаването на разходите за труд“, казва той.

Критиците от дълго време сочат масивния търговски излишък на Китай, като доказателство, че страната несправедливо печели от политиката да задържа нарастването на курса на юана. Според тях прекалената зависимост на китайската икономика от износа прави глобалния растеж по-малко стабилен.

Търговският излишък на Китай достигна рекордните близо 300 млрд. долара през 2008 г. и от тогава устойчиво се понижава, след като в резултат на финансовата криза търсенето на китайски стоки се понижи.

Поради нарастващата инфлация Китай беше принуден да позволи плавно повишение на стойността юана. Въпреки че китайската валута все още е под строг държавен контрол, за последната година тя се е повишила с повече от 5% спрямо американския долара.

В изявление в Пекин днес, Джон Липски, действащият директор на Международния валутен фонд (МВФ) посочи, че по-силната китайска валута е „един от компонентите на цялостния пакет от реформи“, който ще насърчи китайското потребление и ще подпомогне глобалната икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:23 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 12 години
Време беше. По-скоро, вече закъсняват. Това, с разширяване вътрешното си потребление. Защото, не е редно световен лидер, а гражданите му да живеят /в основната си маса/ повече от скромно. Вярно, не означава, че трябва да станат прахосници и като американците но, един такъв баланс ще ги укрепи с/у потресенията от наближаващата втора вълна в щатите. Абе, интересното тепърва предстои, при налалелия инструментариум на чичо Сам да се оправи със своите пишман-банкери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още