IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай измести САЩ като най-голям енергиен потребител

За трета поредна година Китай е и най-големият замърсител с парникови газове

13:48 | 09.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Световните икономики потребяват все по-голямо количество енергия.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Световните икономики потребяват все по-голямо количество енергия. Снимка: Ройтерс

Китай успя да измести Съединените американски щати по още един показател. По данни на петролния концерн BP, който публикува годишния си доклад за енергията, Народната република е ползвала през 2010 г. повече енергия от САЩ.

С оглед на икономическото възстановяване в световен мащаб през годината е била използвана с 5,6% повече енергия, отколкото през 2009 г., което представлява най-големият ръст от 1973 г. насам, предаде Ройтерс.

Потреблението в Китай е нараснало с цели 11,2% (спрямо растежа от 3,7% на потреблението на САЩ) и по този начин е съставлявало една пета от цялото световно потребление на енергия. Пекин е заел първото място с дял от 20,3% от световното търсене на енергия, докато делът на Вашингтон е бил 19%.

Същевременно за трета поредна година Китай е и най-големият замърсител с парникови газове. Според доклада на BP Китай е надминал САЩ като най-голям източник на парникови газове в света през 2008 г., а Щатите бяха най-големият замърсител на атмосферата през 20-и век.

"Като цяло през 2010 г. нашата планета е консумирала повече енергия, откогато и да било в цялата човешка история", отбелязват от ВР. Търсенето в страните членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) нараства с 3,5% (най-голям ръст от 1984 г. насам, а консумацията в останалите държави се увеличава със 7,5%).

Петролът си остава основният продукт на енергопотреблението (33,6% от общото търсене). Но "черното злато" продължава да отстъпва позиции през последните 11 години. По данни на BP световната консумация на петрол е нараснала през 2010 г. с 3,1% (2,7 милиона барела дневно).

Консумацията на природен газ е нараснала със 7,4%, като Китай се е превърнал в най-големия азиатски пазар на газ. Страните от ОИСР също са отбелязали ръст – 6,4% (93 милиарда куб. м).

Добивът на газ е нараснал със 7,3%. Лидери са страните от бившия СССР и Близкия Изток. Доставките на втечнен природен газ през последните пет години са нараснали с 58%, което е три пъти по-голям ръст от този на традиционния газ. През 2010 г. доставките на втечнен природен газ са се увеличили с "безпрецедентните" 22,6%, пише още в доклада.

Вижте в галерията кои са най-големите потребители на енергия в света!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още