IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

FT: Налице са всички условия за следваща финансова криза

Кои са основните фактори в световната икономика, които не позволяват оптимистични прогнози поне до 2013 г.?

17:00 | 19.07.11 г. 12
Автор - снимка
Създател
<p>
	The New York Stock Exchange.<em> Снимка: sxc.hu</em></p>

The New York Stock Exchange. Снимка: sxc.hu

Финансовите кризи настъпват тогава, когато нивата на задлъжнялост са прекомерно високи и цените на активите паднат. Остротата на рецесиите, които следват, може да бъде смекчена чрез големи дефицити в публичните финанси и големи понижения на лихвените нива, пише FT.

Днес условията за следващата финансова криза са вече налице. Дългът остава на нивата отпреди кризата, а оценките на американските ценни книжа и на британските имоти са сериозно завишени. Въпреки това възможността за ограничаване на поразителния ефект от следващата рецесия с големи повишения на дефицита и големи спадове на лихвените нива е вече изчерпана.

Заплаха също представляват нивата на задлъжнялост в частния сектор, както е видно от финансовата криза в Ирландия. Преди краха на Ирландия страната имаше бюджетен излишък и ниско ниво на държавен дълг, но високо ниво на дълг в частния сектор. Тъй като правителствата не могат да оставят финансовите пазари да рухнат, то на практика данъкоплатците „записват“ дълга на частния сектор.

В САЩ дългът в частния сектор днес е с равностойност 2,6 пъти по-голяма от тази на БВП и близо два пъти над нивата от периода след кризата от 1929 г.

Голяма част от този дълг е обезпечен с имоти и когато цените на активите се понижат кредиторите започват да се тревожат дали ще могат да си възвърнат кредита. Кредитополучателите също не са свободни от задължение, тъй като въпреки това трябва да изплатят кредита докрай. Така номиналната стойност на нетните задължения става отрицателна, с което ефектът от понижената стойност на активите се увеличава още повече. Колкото по-висока е стойността на брутния дълг, толкова по-висока е и степента на това увеличение.

Още по-тревожно е, че това високо ниво на дълг в частния сектор съвпада с надценения капиталов пазар в САЩ. Според различни модели на оценка той е с до 60% надценен. Това все още е под нивата от пиковете през 1929 и 2000 г., но е близко до върховете от 1906, 1937 и 1968 г., които бяха последвани от спад на пазара и рецесии, пише изданието.

Ако имаме късмет, капиталовите пазари няма да отчетат рязък спад известно време. Всъщност очаквам за известно време да бъдат подкрепени от корпоративни покупки, пише Андрю Смидърс, председател на консултантската компания Smithers & Co.

През последните години американският пазар се движи и в двете посоки в тясна корелация с корпоративните инвестиции, като различни учени проследяват тази връзка за период от над 100 години назад.

В този смисъл от съществено значение е, при възможност, да прогнозираме дали компаниите ще продължат да бъдат активни в покупките на акции през идните месеци. Балансите на нефинансовите компании показват, че е много вероятно да стане именно така.

Компаниите в САЩ разполагат със сравнително големи кешови резерви спрямо нивата на дълг, въпреки че съотношението е по-неблагоприятно в сравнение с 2006 г. Поне през последните 10 години тези резерви са основен показател за техните покупки на ценни книжа.

Въпреки това официални данни сочат, че нивата на задлъжнялост на компаниите са близко до исторически максимум, независимо дали е в нетни или брутни изражения и независимо дали се съотнасят с техните резерви или производство.

Това е в рязък контраст с разпространеното становище, че балансът на американския бизнес е в страхотна форма. Тези изявления се базират на неточна интерпретация на данни от балансите на публичните компании, пише изданието.

Последните не трябва да се използват за съпоставителна оценка на нивото на ливъридж. За тази цел за основа трябва да се взимат официалните дани на Фед, които могат да ви послужат ако търсите истината, но не и непременно ако преследвате висока комисиона.

На базата на всичко това изгледите за бъдещето не са толкова положителни. Изглежда, че 2013 г. ще бъде интересна – в синхрон с древното китайско проклятие. Това е първата година на новото китайско правителство, на новия механизъм за стабилност в Европа и също така първата година на новото американско правителство.

Обикновено непосредствено след избори на мода идват непопулярни мерки, така че избирателите да имат по-дълъг период да забравят, ако не могат да прощават, пише изданието.

Следователно пазарът на облигации трябва да реагира негативно на всяка неспособност за изработването на дългосрочен план за овладяване на дефицита в САЩ през 2013 г.

Ако бъде приета сериозна политика обаче корпоративните парични потоци почти със сигурност ще се понижат рязко, тъй като подобрението в дефицита на САЩ би трябвало да бъде компенсирано от влошени парични потоци в някои области като частния сектор в икономиката.

А ако корпоративните потоци се понижат, кой ще купува на капиталовия пазар?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 0 rate down comment 0
catequil
преди 12 години
Пропусна Енергетиката.... която аз слагам на първо място
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 0
the_evil_lord_Darth_
преди 12 години
Цикличността в икономиката, според която идва криза след криза, и само на това се набляга я пише в учебниците на човекът с джепчийски знак, показваш как са му останали само два пръста след пирова победа, на име поп Иван Костов/поп Кръстю/ от Сафийска Духовна Семинария /СДС/, дето може да говори само за СРС, и как може да научи другите да се мъчат по-отлично! На такъв светото разпятие му е милостовият вариант, когато му закривяват пиротите като на великден. Друдата версия е едно метално столче на вертикална релса дето се вдига с макари и въже, отстрани един чук и наковалня дето изстрелва каменен емиграционен член с надрис Софийска Духовна Семинария и на върха му само съкратено-СДС нагоре към вдигнатото метално столче с дупка точно в средата, отгоре го посреща друг невдигнат каменен член с надпис Специално Разузнавателно Средство съкратено СРС на рърха му, така че заедно с него да образуват ел. маса, та да светнат полицейска лампа с произведената ел енергия от начукването до посиняване!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 0
the_evil_lord_Darth_
преди 12 години
От петролните години по-хубави няма, а тези примери нека си осанат за научнопопулярната литература. Аз съм от езе дето знаят какво може да се случи и какво не. За живот в космоса могат да говорят само руснаците, защото от там са се върнали като хора, а не като симбиоза между космическо хвърчащо влечуго и човек. Знаеш ли колко такива съм изял на ловен ден за вреден дивеч на границата и сега като видя репортер-провокатор с боклукчийски микрофон он btv да задава *** въпроси как трябва да отворим границата да ни изядат йрдановденски влечуги дето са се образували от т.н. свето кръщение с разхищаване на много вода за масажен трик дето са го научили по нашите земи ми се изпарява всичкото търпение и човещина все едно пред мен е Йоан Кръстител Разхищенец на вода дето иска да пречисти всичките мръсни *** та после да ни зядат урките им от от репортерска глупост и простотия. Спри да задаваш въпроси за апокалипсис щото ще ти направя тракийско чудо и никой няма дя те познае след това!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
hellwitch
преди 12 години
Давам например Рубини.Тоя тип от 2001(препдоследната) обяснява как идва криза. Е тя наистина дойде 2008-2009 обаче го изкараха едва ли не пророк. А истината е, че заради цикличността в икономиката кризи има средно на всеки 7-8 години. Т.е. на 100% ще има нова криза до 2020, но какво от това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
hellwitch
преди 12 години
Напоследък е много популярно да си черна станция.Всички и всичко все предупреждава как идвал срив и т.н. и т.н.Обаче като се види кривата на икономическо развитие последните 500-600 години от ренесанса на сам се оказва, че икономиката се развива експоненциално водена от технологичния прогрес.Пример - един сериозен пробив от икономическо естество в Космоса ще доведе до истински взрив в човешката(вече не само световна) икономика.Само като се отбележи че продължителността на живота се е покачила с 2 г. за последните 20г. може да се види огромния напредък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
Danten
преди 12 години
В морските превози DBI - индекса е с малки флуктоации от 2009 г., т.е. налице е L - образна криза...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 4
interest-free
преди 12 години
Мислим еднакво, относно W-образната криза, да не кажа ,че ще е L-obrazna.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
interest-free
преди 12 години
Чърчил и Fiscalist, прави сте до някъде, но масата от хора в Индия, Китай, Африка, Южна Америка просто са гладни и едва ли ще им е до студеният синтез или до аркология...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
OPASEN
преди 12 години
Аз още някъде 2009 година прогнозирах, че рецесията в света ще е W-образна :-))Ама аман от "оптимисти" (за да не кажа лъжци!), които само знаят: "купувайте имот, че от утре започва големия ръст и ще изпуснете влака" :-D хахаха СМЕШНИЦИЗа Бога, братя, не купувайте !!!Жалко само за тези, които преди време купуваха на сляпо, а и за тези, които сега няма да ме послушат ... пак !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Fiscalist
преди 12 години
Съвсем вярно. Рядко прозорливо разсъждаваш. Биотехнологии, Нанотехнологии, Физика, Екологична Архитектура(Аркология) - това ще е новият Ренесанс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още