IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Х. Мурутис: Гърция ще банкрутира, но гръцките банки – не

Пътят на южните ни съседи към преструктуриране на дълговете им е неизбежен, смята бизнесменът

11:42 | 21.07.11 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	Христос Мурутис, <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Христос Мурутис, Снимка: Личен архив

Гърция върви с математически точни и сигурни стъпки към фалит. Невъзможно е да бъде намерен начин за намаляване на дълга и за неговото обслужване от страната, освен ако не бъде открита някаква магическа рецепта, каквато честно казано, не мога да си представя каква може да бъде. Такова е мнението на Христос Мурутис*, гръцки бизнесмен с повече от десетгодишна дейност в България.

Гърция вече достигна до около 350 милиарда евро дълг и с темповете, с които нараства, въпросният дълг ще достигне към края на годината до над 380 милиарда евро. Дори и кредиторите да решат да помогнат с някакъв гратисен период, лихвите ще увеличават непрекъснато размера на дълга и просто цифрите ще изглеждат още по-невъобразими и дори за едно малко дете ще бъде съвсем ясно, че е невъзможно да бъде обслужен.    

Въпреки всичко гръцките депутати, носейки отговорност към родината и нацията,  дадоха още един шанс на правителството да приложи строги мерки – най-тежките, на които сме били свидетели в някоя европейска страна, и дадоха поредния шанс на гърците, без да фалират, да постигнат едно преструктуриране.

Спецификата на новите мерки не дава надежди, че Гърция ще избегне пълния банкрут и повсеместната разруха - нещо, което даде да се разбере в изявленията си и лидерът на дясната опозиционна партия Нова Демокрация Антонис Самарас.   

Ако Гърция се срине, какво ще стане с нейните банки, функциониращи и в България? Ще настъпи ли техният крах? Трябва ли наистина да ги избягваме? Какво ще трябва да предприеме България, за да защити банковия си пазар? Тези въпроси се поставят много често и непрекъснато се обсъждат и коментират.

В края на миналия месец, на 28 и 29 юни, екип на Централната гръцка банка посети БНБ специално по този въпрос, т.е. да обсъди връзката между двата пазара и евентуалните последствия.   

За разлика от липсата на дисциплина в централното правителство, частният сектор в Гърция и конкретно банките винаги са работили за щастие с голяма дисциплина и са контролирали по най-добрия възможен начин своето развитие. Когато те почувстваха ограниченията на гръцкия пазар и неговия скромен мащаб, те се разгърнаха бързо на всички пазари в Югоизточна Европа.

Разбира се, някои от тях навлязоха динамично и в Турция (Националната банка на Гърция, собственик но ОББ), и в Египет или Украйна (Банка Пиреос). EFG Eurobank (собственик на Пощенска банка) отиде в Полша и в останалите източноевропейски страни.

Така те балансираха своя портфейл и разпределиха рисковете и капиталите си на повече пазари. България е сред тези страни. Всички ще се съгласим тук, че петте гръцки банки, присъстващи на българския пазар, оказаха много голяма помощ в развитието на сектора през 2004г. - 2008г. с настъпателната си политика при отпускане на кредити.   

Голямата международна криза принуди всички банки на българския пазар да променят приоритетите си и най-вече гръцките да променят политиката си, хвърляйки всичките си усилия за развитието на пазарите в Югоизточна Европа със същевременно намаляване на активността си в Гърция, поради рецесията на тамошния пазар.

Продължителността, която има гръцката криза с публичния си дълг, им даде възможност да реорганизират съществено своя портфейл с гръцки облигации, така че да бъдат много по-защитени в случай на фалит на Гърция. 

И така, ако Гърция фалира, факт, който ще трябва да очакваме през следващите две години, гръцките банки ще са вече подготвени, да се справят със ситуацията, която ще възникне и която в никакъв случай няма да означава, че е настъпил краят на света.

Банкрутът на Гърция ще бъде оповестен по всяка вероятност под формата на едно съобщение за предварително договорен haircut, т.е. за намаляване стойността на гръцките облигации и на общия дълг.

Банките, които държат гръцки облигации, ще се наложи вероятно да увеличат акционерния си капитал, което според досегашната тактика, прилагана от ЕЦБ на други пазари (Белгия, Ирландия) ще стане с нейни капитали. Не е изключена, разбира се, продажбата чрез сливане на някои гръцки банки с по-големи от Европа и останалия свят.  

Моето мнение, с други думи е, че българските вложители, както и всички, които търсят заеми от гръцките банки, не би трябвало да се страхуват в настоящата пазарна ситуация, както и в случай на продължаващо влошаване на проблемите на Гърция и нейния ефентуален фалит.

Банките са се подготвили и вече са сложили решително ударение в дейността си на развитието на други пазари в Югоизточна Европа с намаляване на присъствието си на гръцкия пазар. Проблемите на Гърция по-скоро ще се окажат в полза на българската икономика и в тази област, отколкото да създадат затруднения. Вероятността от рухване на някоя банка клонят към нула.  

Лично аз, въпреки вярата си, че Гърция ще стигне до фалит или по-добре до преструктуриране на дълга си, имам пълно доверие на гръцките банки в България и ще продължа да го правя, тъй като смятам, че са се подготвили много добре, за да защитят своите вложители и акционери.

На всички, които ми задават въпроси в тази връзка, мнението ми е конкретно и се основава на хладната логика и на внимателния анализ на портфейлите на банките, както и на многото разговори с представители на банките в Гърция и България. Накрая, бих искал да спомена, че БНБ е разгледала (доколкото знам) всички евентуални сценарии и ще е абсолютно готова за всякакви варианти. Подсигурила е необходимата капиталова наличност на банките и извършва непрекъснати проверки на тяхната дейност, така че да бъде абсолютно подсигурена за всякакви бъдещи сценарии.  

Сигурното е, че кризата има да извърви още много път и за Гърция като страна, както и за банките, установени там. Българските клиенти на гръцките банки би било добре да се възползват от шансовете, които възникват в резултат на кризата и да разберат, че разгръщането на тези банки на пазарите на Югоизточна Европа с по-ускорени темпове ще бъде за тях единственият начин да просъществуват с успех в бъдеще и да се "отвържат" от гръцката икономика.    

*Христос Мурутис живее в България от 1999 г. Родом е от Атина и е завършил право в Гърция. В България е учредител и мениджър на дружеството "Arceland", занимаващо се с управление на недвижими имоти и енергийни проекти на стойност 200 млн. евро и председател на "Асоциацията на собственици на земя и недвижима собственост в България - Bullpoa".

Изказаното мнение е лично и не отразява позицията на Investor.bg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
Lucifer
преди 12 години
...последна грижа на гърците са последствията за БГ, първа грижа за българите трябваше да е собствената ни банкова система преди да я разпродадат. И щом ние не мислим за себе си, как да не ни прецакат и гърците, правили са го толкова пъти, исторически доказано, и сега май ще е следващата ни национална катастрофа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
aeon
преди 12 години
Все пак има две-три верни неща:1. На всички е ясно, че излизането на Гърция от кризата, в резултат на предприетите мерки е causa perduta2. Всички усилия в момента са насочени към печелене на време, в което инвеститорите да се подготвят за неизбежното;3. (Мое лично мнение) всичкото време на света няма да е достатъчно на гръцките инвеститори(в н.ч. и банките) да се подготвят за "неизбежното" - просто няма как;4. фалит на банки във вида, в който го помним от виденов ден, на настоящия етап наистина не е опция - все пак това е потенциален нов пазар за банките, които могат да си позволят раширяване на този етап (въпреки настоящето състояние на портфейлите на представените в Бг банки) и смятам, че гръцките банки ще използват продажбата на чуждестраннтие си поделения, разкрити през последните 5-8 години за да подобрят ликвидността на централите си;
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 12 години
Аз на банкерски клетви не вервам още от 1996 г. Тогава един шеф на банка ми се кле, че всички и да фалират, неговата ще векува, пък я затвориха на другия ден и разплащателните сметки на фирмата ми стояха половин година блокирани. После банката отвори с нови собственици, а от кинтите бяха останали само изпарения...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
al64ad
преди 12 години
След един час ще разберем какво са измъдрили.Като гледам, какво стана с еврото последния час ,явно подстрижката още не е окончателно отхвърлена ,като вариант.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
rover
преди 12 години
както и на многото разговори с представители на банките в Гърция и България=============================================================Е, щом и банкерите са казали че всичко ще е наред, значи няма страшно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
al64ad
преди 12 години
"хладната логика и на внимателния анализ на портфейлите на банките" ,но не на този "специалист" показва ,че при какъвто и да е вариант на haircut ще трябва да се приготвят поне 20 млрд. за банките, отделно от другите "помощи" . И това се дъвче от месеци вече.Инвестора,това интервю е за 24 часа ,не за издание ,претендиращо да е икономическо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още