IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BP с разочароваща печалба въпреки високите цени на петрола

Акциите на компанията попаднаха под натиск в днешната борсова сесия

11:49 | 26.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
BP с разочароваща печалба въпреки високите цени на петрола

Петролният гигант BP отчете разочароващи резултати за второто тримесечие на 2011 г. Това се случва въпреки високите цени, при които "черното злато" се продаваше на международните пазари през периода, пише CNBC.

През второто тримесечие на 2011 г. компанията е постигнала печалба от 5,6 млрд. долара. Производството на компанията обаче се е свило с 11 на сто на годишна база до 3,43 млн. барела петролен еквивалент.

Част от спада в производството се дължи на факта, че на ВР се наложи да продаде част от петролните си полета, за да събере средства за борбата с екологичната катастрофа в Мексиканския залив и последвалите я разходи и глоби.

През второто тримесечие на миналата година BP записа загуба от 17,15 млрд. долара, след като се наложи да бъдат заделени 32 млрд. долара за борбата с петролния разлив.

Според анализатори, цитирани от медията, резултатите на компанията са разочароващи. Причината за това е фактът, че през второто тримесечие на годината котировките на петрола бяха доста над нивата си от предходната година.

Днес пазарната капитализация на BP се понижава с 2,3 на сто до 4,645 лири за акция на борсата в Лондон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:00 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още