IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Аптеки и дрогерии ще могат да продават лекарства без рецепта онлайн

За целта се изисква специално разрешение, издадено по реда на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, промените в който са обнародвани в Държавен вестник днес

10:27 | 05.08.11 г.
Аптеки и дрогерии ще могат да продават лекарства без рецепта онлайн

Лекарствени продукти без лекарско предписание могат да се продават в интернет, но само от аптеки и дрогерии, които са получили разрешение при условията и по реда на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина (ЗЛПХМ).

Това е записано в закона, който днес е обнародван в Държавен вестник.

Според закона помощник-фармацевтите в аптеките ще могат да продават лекарства без рецепта, хранителни добавки, козметика и санитария, но само под контрола на магистър-фармацевт. При гласуването на второ четене депутатите отхвърлиха текста, според който на помощник-фармацевтите им се разрешаваше да продават лекарства без рецепта, както и хора без фармацевтично образование да продават в аптеките.

Вече Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) ще издава разрешения за продажба на лекарствени продукти на дребно, а не висшият съвет по фармация, както беше досегашната разпоредба. Регионалните здравни инспекции пък ще издават удостоверения за регистрация на дрогерии вместо агенцията по лекарствата, както беше досега.

Комисията по позитивния лекарствен списък и комисията по цените на лекарствата се обединяват в една комисия – по реимбурсиране и цени. Тя ще действа като орган към Министерството на здравеопазването и ще включва петима представители на здравното ведомство, петима – на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), един – на Министерството на финансите, един – на лекарския съюз и един – на зъболекарския съюз. С обединяването на двете комисии се очаква времето за достъп на пациенти до заплащани от държавата медикаменти да се съкрати наполовина.

Регистрирането на цена на лекарствата и включването им в позитивния списък (списъкът с лекарствени продукти, които се плащат от бюджета) досега отнемашие поне 135 дни. С промените този срок ще бъде съкратен на 60 дни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още