IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската Лукойл ще инвестира $16 млрд. за проучване и добив на нефт за 10 години

До година и половина ще бъде построена нова инсталация за хидрокрекинг в „Лукойл Нефтохим Бургас“, заявява президентът на компанията Вагит Алекперов

15:13 | 01.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
Руската Лукойл ще инвестира $16 млрд. за проучване и добив на нефт за 10 години

През следващите десет години най-голямата частна нефтена компания в Русия - Лукойл, ще инвестира предимно в проекти за проучване и добив на нефт. През този период не се планират крупни придобивания в областта на преработката и дистрибуцията на горива. Това заявява президентът на Лукойл Вагит Алекперов в интервю за агенция Ройтерс, съобщават от Лукойл България.

По думите му руската компания ще инвестира само във вече придобити нефтопреработващи активи и няма да купува нови. Така през близките 10 години компанията ще инвестира повече от 16 милиарда долара в модернизация на нефтопреработката, заявява Алекперов.

За тази година Лукойл ще намали добива на нефт с 3,5-4%. Компанията очаква стабилизация на добива през следващата година и нарастване през 2013 г.

„През следващата година ще започне добив от нови находища, ще се включат и нови производствени мощности. Това ще доведе не само до стабилизиране, но и до нарастване на добива на нефт”, казва президентът на Лукойл.

Относно казуса за монтирането на измервателни устройства от рафинерията на Лукойл в България, Алекперов коментира, че въпреки „взаимното недоразбиране”, обострило отношенията между Лукойл и България, "до година и половина ще бъде построена нова инсталация за хидрокрекинг (инсталация за по-добро сероочистване при производството на горива) в „Лукойл Нефтохим Бургас“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още