IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Връщането на златния стандарт се радва на все по-широка подкрепа

Въпреки недостатъците си стандартът е работил безотказно повече от 100 години, коментира издателят на Grant's Interest Rate Observer

15:04 | 02.09.11 г. 59
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Златният стандарт - идея, стара като света - печели все повече нови привърженици поради нарастващите страхове, че огромните дългове на Вашингтон ще отслабят долара и ще предизвикат хиперинфлация, пише CNBC.

„Денят на истината наближава“, казва Джеймс Грант, издател на Grant's Interest Rate Observer. „Това, което може да се каже за златния стандарт, е, че вече е изпробван. Златото има свойства на валута. Въпреки недостатъците си стандартът е работил безотказно повече от 100 години“, казва той.

Старият златен стандарт, който беше отменен през 30-те години, се използваше за контрол над растежа на паричното предлагане (и оттам на инфлацията и инвестиционните балони при активите). Този стандарт изискваше валутата да бъде покрита с реално злато.

Тази идея получи нова подкрепа след избухването на финансовата криза от 2008 г., когато правителствата и централните банки се опитаха да стимулират икономическия растеж чрез извънредни фискални и валутни мерки.

„Обществото ще разбере, че настоящата валутна система е дефектна и ни лишава от икономическата динамика, с която беше известна страната ни“, отбелязва Грант.

Грант посочва, че при наличието на златен стандарт дадена страна може да фиксира валутата си към определено количество злато. В случай на рецесия обаче правителството няма да може да печата пари.

„Също така, при златен стандарт дори правителството да иска да изтегли още кредити, пазарът няма да му позволи“, посочва той. „Златният стандарт ще ограничи размера на правителствените дългове.“

„Това, от което имаме нужда, е валутна система, която е обективна, която може да разберем, която има в основата си нещо, което може да припознаем като пари. Златото се приема за пари“, обяснява той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

57
rate up comment 4 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Долара отдавна е хартия без покритие която се крепи на силата на оръжието на американците! Америка отдавна не произвежда, а воюва за да крепи долара като световна валута. САЩ и доларът са в банкрут, но един добре въоръжен банкрут, който освен това смята, че целият свят трябва да върви по неговия път!Как Америка ще си върне Задълженията към света?:Представете си все едно да дадете пари на Mутра назаем и да искате да ви ги върне. Цялата им финансова система си е чиста пирамида за ограбване на хората. Единственото, което крепи САЩ в момента от тотален фалит е оръжието, затова са и войните, който водят днес, за да контролират петролните резерви! Контролират ли петрола, контролират долара! Това е простата истина на петролните войни в Ирак и Либия, който се водят днес! Следващата цел на "Американската гнусотия" е Сирия....!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 5 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Най-вероятно повечето хора са избити от бунтовниците и медиите го преписват на Кадафи! Също е факт, че бунтовниците-терористи-американските *** са заварили крановете за вода за населението! Като ги гледах миналата вечер как мародерстваха по улиците на Триполи вече виждам вида демокрация, който се установява! Медиите лъжат в полза на САЩ и НАТО на 98% защото им се плаща много добре с прясно напечатани долари!!! "Някои местни жители обвиниха режима на Кадафи"....?"Kаза въпросният представител на бунтовниците"....?Хората обаче не са слепи, това е все едно каза баба Гюра пред блока......рече дядо Киро от Бусманци.. ...и т.н!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 3 rate down comment 9
madcow
преди 12 години
Бе не знам златото "си" Кадафи как го е натрупал, ама ми се чини, че го е ограбил от народа си, както нашите комунисти грабеха с двете ръце ... А за "доблест" и "патриотизъм"-ите на Кадафи най-много говори саботажа на водопроводните и електропроводните системи при бягството му от Триполи.Ти ако не си разбрал досега да ти кажа, не политиците могат и трябва да определят стандарта на живот на човек, а сам със собствените си действия и собствените си желания. И сега, след толкова години ограбване стандарта на живот в България е много по-висок от при така обичаните от теб комунисти.Ако искаш соц-стандартна почивка отиваш в Созопол, 10 лв на вечер спане, нагъваш ядене от магазина и биричка и за 150 лв на седмица си екстра - което ти е 1/4 от месечната заплата. Ама ако искаш западна почивка трябва да бачкаш, бачкаш, а това е трудно ...Аре като си толкова фенове на тоталитаризма отивайте да живеете в такава държава, не вечно, само 5-6 месеца. Да се насладите от първа ръка на рая, така де
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 3 rate down comment 2
catequil
преди 12 години
@ Патилан, По същество съм съгласен с теб, но струва ми се твърде леко поставяш срокове и нива. Не е трейдърско, така ;)Срещу естествените процеси, които са в ход, имаш една много мощна машина (финансова индустрия + правителства + популярните медии)!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 2 rate down comment 2
Crux
преди 12 години
Не може някаква стока или ресурс да служи за еталон. Това е пределно ясно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 4 rate down comment 1
all_trader2
преди 12 години
я ти не давай акъли а си стой в Бантустана - ограбен от българската политическа ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 3 rate down comment 4
all_trader2
преди 12 години
я ти не давай акъли а си стой в Бантустана - ограбен от българската политическа ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 4 rate down comment 7
evg9
преди 12 години
Щом толкова много ти харесва Кадафи, защо не си емигрирал досега в твоята страна на мечтите - Либия. Такива като тебе, които толкова хвалят "твърдата ръка", после първи реват и се вайкат, когато ги бие. Я по-добре се махни в Северна Корея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 5 rate down comment 4
Патилан
преди 12 години
Голямата патардия в момента е за златото на Кадафи, около 200 тона, които обаче натовските *** не могат да докопат защото Кадафи може и да е издухан арабин ама не е ***, сега ще го отнесат обикновените либийци. Забележете, че евакуирането на златните резерви на страна, срещу която се води война, е охарактеризирано като "ограбване". Впрочем, това не бива да ни учудва след като мародерстването и произволните арести и екзекуции в Триполи и другаде се наричат "въвеждане на законов ред", а бомбардирането на зърнохранилища, помпени станции и електроцентрали - "хуманитарна мисия".Естествено, че Кадафи е милиони пъти по-родолюбив и по-голям патриот от политическиата българска ***. Нашата политическа пасмина само може да гледа Кадафито и да се учи. така се защитават интересите на родината и нейните богатства и ресурси. Не като нашите нагъзени маймуни. Муаммар е пример за ония, които имат доблест и патриотизъм. Нашите продажни политици са *** пред него. Хиляди пъти по-добре диктатор патриот, отколкото продажни циркаджии.Кадафи направи за смях НАТО, Саркози , ЕС и всичките му там грабителски организации. А тези хищници направиха от Кадафи идол, на който се възхищават милиони хора по света. Оказа се , че един диктатор , който защитава интересите на страната си е много по- достоен от едни алчни, самозабравили се ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 6 rate down comment 3
Императорът
преди 12 години
Мислех да изкажа мнение, ама няма смисъл - Патиланов е казал всичко по темата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още