IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Връщането на златния стандарт се радва на все по-широка подкрепа

Въпреки недостатъците си стандартът е работил безотказно повече от 100 години, коментира издателят на Grant's Interest Rate Observer

15:04 | 02.09.11 г. 59
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Златният стандарт - идея, стара като света - печели все повече нови привърженици поради нарастващите страхове, че огромните дългове на Вашингтон ще отслабят долара и ще предизвикат хиперинфлация, пише CNBC.

„Денят на истината наближава“, казва Джеймс Грант, издател на Grant's Interest Rate Observer. „Това, което може да се каже за златния стандарт, е, че вече е изпробван. Златото има свойства на валута. Въпреки недостатъците си стандартът е работил безотказно повече от 100 години“, казва той.

Старият златен стандарт, който беше отменен през 30-те години, се използваше за контрол над растежа на паричното предлагане (и оттам на инфлацията и инвестиционните балони при активите). Този стандарт изискваше валутата да бъде покрита с реално злато.

Тази идея получи нова подкрепа след избухването на финансовата криза от 2008 г., когато правителствата и централните банки се опитаха да стимулират икономическия растеж чрез извънредни фискални и валутни мерки.

„Обществото ще разбере, че настоящата валутна система е дефектна и ни лишава от икономическата динамика, с която беше известна страната ни“, отбелязва Грант.

Грант посочва, че при наличието на златен стандарт дадена страна може да фиксира валутата си към определено количество злато. В случай на рецесия обаче правителството няма да може да печата пари.

„Също така, при златен стандарт дори правителството да иска да изтегли още кредити, пазарът няма да му позволи“, посочва той. „Златният стандарт ще ограничи размера на правителствените дългове.“

„Това, от което имаме нужда, е валутна система, която е обективна, която може да разберем, която има в основата си нещо, което може да припознаем като пари. Златото се приема за пари“, обяснява той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

27
rate up comment 3 rate down comment 2
Патилан
преди 12 години
САЩ са, Банкрутирали-Факт!!! Започва Третата вълна надолу на Уолстрийт, която ще е Падане "Като на пиано от 10-ия етаж". До година ще изчезне, Фалшивата Система основана на Измами и Банкови манипулации на NYSE, New York Stock Exchange. ВСИЧКО ТАМ Е ЕДНА ГОЛЯМА ЛЪЖА , САЩ СА НАЙ-ГОЛЕМИЯ ДЛЪЖНИК В ИСТОРИЯТА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 3 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
В определен момент САЩ ще обявят фалит. По принцип Америка трябваше да обяви фалит на втори август -сега вече просто разпространява агонията си и в други континенти и държави които са стабилни. Сега САЩ може да поддържа монопола си върху емисията на долара като световна валута, само с военна сила. Затова, ТЕЗИ, които държат властта там - доларовият емисионен център - ще трябва да прибягват до резки агресивни мерки, може би и до разпалване на ядрен конфликт. Ще наблюдаваме милитаризиране на ситуацията в света - разпалване на регионални конфликти - заради "борбата с тероризма в полза на човечеството и демокрацията" и др. подобни глупости. Разбира се, дълговете на правителството на САЩ са надминали всякакви разумни предели и сривът на долара е въпрос на време. Печатането на долари върви с колосални темпове. По правилата на монетарната либерална икономика, той вече не би трябвало да съществува. Инфлацията в САЩ се е натрупала толкова, че може да изгърми всеки момент Свръхвисокото равнище на дълга е най-големият проблем за американската икономика, като рано или късно, манипулациите с курса на долара, ще завършат с чудовищна катастрофа. Именно в такъв момент, за да се прикрие сривът на долара, може да станат нови събития", подобни на атаката на Световния търговски център в Ню Йорк. Те ще станат повод за отказ от "стария долар", в когото държат капиталите си всички "световни терористи и прочие злодеи" и за въвеждане на новата валута, например "амеро". Не е трудно да се предвиди, че в такава ситуация САЩ няма да признават чуждестранната доларова наличност под предлога, че е от наркотрафик, тероризъм или че е фалшива. Достатъчна е само малка паника и ще започне масивно освобождаване от държавните облигации на САЩ. Изхождайки от тези съображения американската финансова върхушка се нуждае от нулиране на дълговете. Доста аналитици твърдят, че в съвременния свят е възможно всичко. Причина за замразяване на външния дълг на САЩ може да стане терористична атака с *** ядрена бомба в американски град, разпространение на пандемията от "свински грип",птичи грип или нещо подобно. Все нещо ще измислят!!! САЩ са една фалирала държава!!! Който има глава да мисли, а който не..... да си я носи за красота!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 3 rate down comment 2
Патилан
преди 12 години
Цената на златото се качва постоянно защото много страни са изплашени от слабостта на долара и го продават за да купят злато. През последната година търсенето се е увеличило много, а предлагането не. Значи икономисти от цял свят виждат какво ще стане !!! Който има глава да мисли, а който не..... да си я носи за красота!!!Цената на златото с нов исторически рекорд 1911,60 долара за тройунция. А смисъла на златното покритие е в това, че не дава възможност да се печатат лесно пари. От десетилетия американския Федерален резерв (който е частна еврейска банка, а не държавна институция) печата долари в огромни количества без покритие. Курсът на долара се поддържа изкуствено от десетилетия с неикономически (с чисто политически) средства. Допреди 2-3 години реалното покритие (стойност) на 1 долар беше ... 4 цента, според независими анализи. Днес покритието му е още по-малко. Към този обезценен долар е обвързана цялата финансова система на евро-американския свят. Днес парите в тази евро-американска система дори нямат материален носител - вече не са и книжни банкноти. Днес те са виртуални цифри в електронната система на банките. "Доларът е ужасно неустойчива валута, САЩ в момента са най-големият длъжник в света. И което е най-ужасяващо, САЩ задлъжняват с по 1 трилион долара на всеки 15 месеца."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 3 rate down comment 2
Патилан
преди 12 години
САЩ ожесточено се опитват да скрият истината, но тя се вижда с просто око! Перестройката за САЩ започна. Щатите, отдавна са казали сбогом на здравия разум, благодарение на който една класическа капиталистическа система би работила напълно приемливо. Факт е, че цялата система е като един балон който се надува и скоро ще се спука. Най вероятно *** пари-долари емитирани с цел спекулация и лихварство ще изчезнат яко дим(едно кило долари=едно кило хартия). Цялата им финансова система си е чиста пирамида за ограбване на хората. Америка е фалира още преди 3 години, когато беше Голямото източване на финанси", просто чак сега почват да го казват на Стадото, чрез Услужливите им Рейтингови агенции!!! САЩ имат таван на държавния дълг който е 100% от БВП...и САЩ го достигна на 2 август, фактически държавата обявява неплатежоспособност по дълговете си тоест ФАЛИТ. Много трилион долари всъщност са балонджийски фиктивни пари, измислени от банките, които всъщност нямат толкова истински пари, колкото дават на кредити. Така САЩ и тяхната измисленабанкова система са си зле, дефицита им расте и продължават да потъват, а покрай тях и световната икономика, което неминуемо ще доведе до нови сривове. Който има глава мисли, а който не..... носи си я за красота!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 4 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
Цената на златото с нов исторически рекорд 1911,60 долара за тройунция. А смисъла на златното покритие е в това, че не дава възможност да се печатат лесно пари. Американците яхнаха света за сметка на двете световни войни и особенно втората. Тогава практически целия световен златен запас се премести при тях и единствени имаха цяла и неизтощена икономика. Затова в 1944 беше приета бретон-удската валутна сиситема по която долара имаше твърдо златно съдържание- 35 долара унция. Всички останали валути бяха във валутен борд по отношение на долара- можеш да емитираш собствени пари толкова колкото долари или злато имаш във валутен резерв. При това можеш да обмениш своите долари у ФРС на злато по фиксирания курс. Обаче американците яко печатаха долари и скоро ги напечатаха повече отколкото имаха злато в резервите. В края на 60-те Де Гол поиска да обмени своите долари на злато, след него същите намерения изказаха германците и швейцарците и се оказа, че доларовия крал е гол. Никсън се отказа да обменя доларите на злато в 1971- фактически фалит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 1 rate down comment 1
I
преди 12 години
Когато количеството пари в циркулация се увеличи, и цените на стоките и услугите се увеличават - инфлация. Когато се въведе златния стандарт, цените на стоките и услугите ще започнат да падат, до равновесното им състояние със златото - дефлация. Елементарно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 3
dani5
преди 12 години
...малцина избрани, които не понасят последствия за действията си. Подпомагани от армия адвокати, те остават скрити зад корпорации, банки и държавата. Както банкерите раздават чужди пари (спестовните влогове), а не свои. Така и политиците не задлъжняват, а задлъжневат държавите, които са под управлението им. И трето когато фалира дадена корпорация, тя оставя само дългове след себе си, а бившите и управители се пенсионират и тънат в разкош до края на живота си. С изтупването на златния стандарт и други подбни фоерверки. Просто се отвлича вниманието на обикновенните хора, за да не потърсят сметка от главните виновници за всичко случващо се, а именно политиците, банкерите и управляващите корпорации.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 3
dani5
преди 12 години
Златния стандарт не премахва парите и винаги при трудности правителствата ще се изкушават да печатат повече пари отколкото злато имат в трезора за да ги покрива. Историята вече го е доказала.Четох коментарите и смятам, че има доста заблудени, които смятат, че причина за кризата е печатането на пари. Това не е така.Печатането на пари е мярка за преодоляване и следствие, а не причина за сегашната криза. Сегашната криза е резултат от престъпното и безотговорно задлъжняване на държавите през изминалите десет, двайсет години на световен просперитет (САЩ 100% от БВП, Гърция 160%, Франция и Германия, около 80%, Япония 200%, Италия ... ). За това са виновни политиците, които са взимали заемите и банкерите, които са ги отпускали и това продължава и в момента. Тези виновниците за кризата, както винаги досега, ще се отърват безнаказани, тъй като власта (правосъдието) и парите са у тях. В съвремието ни се е възцариля система на безнаказаност за малцина избрани, които не понасят последс
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 0 rate down comment 2
Longin
преди 12 години
.. да добавят мед в монетите...a отделни малки държави / общества могат да се решат да се базират на златен стандарт но това съвсем няма да им реши икономическите проблеми даже в условията на глобализиранта икономика може и да им донесе някои нови -> справка Швейцария последните месециима нужда от качествено нова (световна) валута, естествено приета и неощетяваща всички заинтересовани(=развити) страни и съхраняваща стойноста си + носеща полезност сама за себе си (златото няма такава); едно такова теоритично предложение което съм срещал по темата е за нещо наречено "доставен Киловат/час" (Deko: An Energy Backed Currency Proposal) ...може някой ден като измислят техническите и борсови средства за това да стане възможноа дотогава - който има най-силна икономика, идеология&комуникации + самолетоносачи ще определя какъв вид ще е валутата (като това няма да е вечно САЩ)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 6 rate down comment 0
Longin
преди 12 години
ето една "дефиниция за ПАРИ": ДОВЕРИЕ, ВЯРА (= дълг)Доверието се генерира (и НАЛАГА) от правителството/монарха или формата на управление & прилежащата банкова система - и когато правителството е неспособно на това - значи обществената система се разпада или се разпаднала вече , и обикновенно повечето неща които смятаме за важни сега са вече без значение -акции, коли, услуги, аифони, интернет ... от значение биха били храна & топлина и необходими неща за физическо оцеляване; и тогава няколко златни монетки в джоба са доста сериозно предимство (макар че и един АК-47 ще е още по голямо предимство ;)парична система при която ЦЯЛ свят да използва валута базирана на златен стандарт няма как да има - нито има толкова злато по света че да обезпечи стоките & услугите в 20 & 21 век нито пък има сила която да спре правителствата да раздуват паричната маса в случай на нужда (война например) или бюджетен дефицит, още от времето на римските императори са го открили тоя трик да добавят мед в
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още