IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Връщането на златния стандарт се радва на все по-широка подкрепа

Въпреки недостатъците си стандартът е работил безотказно повече от 100 години, коментира издателят на Grant's Interest Rate Observer

15:04 | 02.09.11 г. 59
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Златният стандарт - идея, стара като света - печели все повече нови привърженици поради нарастващите страхове, че огромните дългове на Вашингтон ще отслабят долара и ще предизвикат хиперинфлация, пише CNBC.

„Денят на истината наближава“, казва Джеймс Грант, издател на Grant's Interest Rate Observer. „Това, което може да се каже за златния стандарт, е, че вече е изпробван. Златото има свойства на валута. Въпреки недостатъците си стандартът е работил безотказно повече от 100 години“, казва той.

Старият златен стандарт, който беше отменен през 30-те години, се използваше за контрол над растежа на паричното предлагане (и оттам на инфлацията и инвестиционните балони при активите). Този стандарт изискваше валутата да бъде покрита с реално злато.

Тази идея получи нова подкрепа след избухването на финансовата криза от 2008 г., когато правителствата и централните банки се опитаха да стимулират икономическия растеж чрез извънредни фискални и валутни мерки.

„Обществото ще разбере, че настоящата валутна система е дефектна и ни лишава от икономическата динамика, с която беше известна страната ни“, отбелязва Грант.

Грант посочва, че при наличието на златен стандарт дадена страна може да фиксира валутата си към определено количество злато. В случай на рецесия обаче правителството няма да може да печата пари.

„Също така, при златен стандарт дори правителството да иска да изтегли още кредити, пазарът няма да му позволи“, посочва той. „Златният стандарт ще ограничи размера на правителствените дългове.“

„Това, от което имаме нужда, е валутна система, която е обективна, която може да разберем, която има в основата си нещо, което може да припознаем като пари. Златото се приема за пари“, обяснява той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 1 rate down comment 1
STGEORGE
преди 12 години
М/ду другото "Златният стандарт" наистина има ясно изразени Дефлационни насоки. Ако приемем че суровините са "вързани" в определени пропорции със златото, то поради естественият ход на еволюцията т.е. новите неща да се произвеждат с по-малко ресурси; за по-кратко време и да имат повече полезни качества излиза че новите стоки ще са с по-ниска себестойност(евентуално и цена) и повече качества. От друга страна елементарните човешки потребности (храна; вода; облекло) едва ли ще претърпят големи промени - 1 кг.хляб си е 1 кг. брашно(пшеница) и ако с 1 гр злато можеш да си купиш 100 хляба сега, то и след 10 години пак ще можеш да си купиш същото.Хм...не бях се замислял че Златният стандарт може да има и Социални фунции...... Ако спестените за пенсия пари запазваха във времето покупателната си способност, то сегашните пенсионери щеха да са много по-наясно с бъдещето си и нямаше непрекъснато да се говори за "индексации"; "компенсации"; "златни швейцарски правила" и др.подобни "медийни дъвки"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 2
VP
преди 12 години
да правя разлика, но ако разгледаш коментарите назад ще видиш, че спорът тръгна от това как връзването на хартийките към златото ще спре инфлацията и се опитах да обясня, че дали ще това няма да реши проблемът, защото със същата успеваемост могат да увеличат златото, т.е. базовия "актив". И да, ако запокаят злато ще има дефлация, произлизаща намаленото му обръщение или с всяка хартийка, подплана със злато ще купува повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 0
STGEORGE
преди 12 години
А ако вземат да "закопат" много злато ще има ли дефлация ? :)))Говоря ти за хартийки с/щу злато а не за пари с/щу злато!Всъщност правиш ли разлика м/ду банкнота и пари ?!(банкнота - хартиено обещание(полица) на дадена банка с/щу което може да получиш определено нещо (някакъв актив) ) Затова сме имали банкноти Златен лев или Сребърен лев ...... или Лев необезпечен с нищо.Всъщност би ли дал дефиниция за ПАРИ ? (или на какви условия трабва да отговаря нещо за да може да изпълнява фунциите на ИЗМЕРИТЕЛ на стойността)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 1
STGEORGE
преди 12 години
Да златният стандарт не е панацея - напротив има "сериозни" недостатъци най-важният от които е че пречи да управляващите да "въртят далавери"!Ако някоя държава иска да финансира свои проекти трябва или да вдигне данъците или да заграби имуществото на най-богатите си поданици (като е направил Юлий Цезар) - в пърият случай може да се стигне до бунтова и революции във вторият до заговори и преврати.........къде къде по-лесно е да се напечатат хартийки без покритие и така тихо-мълком да се "ограбят" спестяванията на хората! Няма вдигане на данъци-няма недоволни. Няма нужда на се скалъпват обвинения с/щу богати опоненти!Печатането на необезпечени пари ОГРАБВА ВСИЧКИ ПОРАВНО т.е. ТОВА Е НАЙ-СПРАВЕДЛИВОТО ОГРАБВАНЕ! :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 2
VP
преди 12 години
кажи ми какво мога да си купя с парите и със златото и тогава ще ти кажа кое искам. това са измерители. ако печатат прекалено много без ръст на бвп ще има инфлация, ако изкопаят много злато без ръст - също. ако не изкопаят много злато - ще има дефлация. сравняваш два измерителя и ме питаш с кой искаш да измервам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 2
STGEORGE
преди 12 години
Ами да ти дам 2 кг илюстрована хартийка с/щу 2 кг злато, съгласен ли си?То ако беше така защо през 1971 САЩ затвориха "златният прозорец" ?Защо отказаха да разменят (да дават) злато с/щу долари (но не и да дават долари с/щу злато) ? Защо когато ФРГ поиска през 60-те години от САЩ да й замени доларите със злато по официално декларираният курс посланикът на САЩ изтърча към канцлера и му каза:" Не забравяйте че на изток е Съветската армия а м/ду нея и вас са американските войски - така че хубаво си помислете дали искате да обърнете доларите в злато!"ЗЛАТОТО си е извоювало през вековете правото да се нарича ПАРИ! - това е СТОКАТА която всички "искат да имат"; не се "разваля" със времето и е с оптимално съотношение цена /обем
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 4
Longin
преди 12 години
Патилане, ако си толкова умен и ги разбираш теориите (на конспирацията) и знаеш кво правят ФЕД, ционистите, Ротшилдови и т.н. - земи заложи няколко бона някъде, изкарай пари и тогава ела да ни светнеш как си го направил ..и ще те уважаваметова е инвестиционнен сайт а твоето ниво е като за маса с ракия и салата в селската кръчма където обясняваш на другите кибици за световната политика(и икономика!)....което не е проблем де - да си имаш мнение и да си го изказваш, ама понеже бълваш под всяка втора новина по 2-3 коментара , та ни губиш времето (и трафика)...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 2
VP
преди 12 години
а като ти прочетох втори път коментара видях, че и концепцията за инфлация не ти е ясна...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 2
VP
преди 12 години
до всичкото трейдър номер 2 (разбирам защо не си 1)Златото е точно толкова истински актив, колкото и хартийките. Дали ще печатат или ще копаят - разлика няма. Всичко опира до това, какво хората смятат за него. Нито се яде, нито се пие. От арогантния ти коментар си личи самочувствие, зад което стои дълбоко неразбиране на парите и тяхната идея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 5
Патилан
преди 12 години
САЩ е една пирамида. Когато не е бил пирамида е било привличане на парите или населението на Европа (през 19-20 век - 1,2 световни войни). Днес САЩ имат таван на държавния дълг който е 100% от БВП и САЩ го достигна на 2 август...и фактически държавата обявява неплатежоспособност по дълговете си тоест ФАЛИТ. Никой не може да предотварти подобен сценарий, 14 трилиона от дълга на САЩ са натрупани от времето на Рейгън до днес (когато всички сили и средства се използваха за ликвидирането на "лошите" от студената война). През 1913 г. банкстерите взеха властта над долара със закона за Федералния резерв, а в 1971 г. му отмениха златното покритие за да могат да го печатат в свръхколичества и да зарибят максимален брой държави. Но най-вече Китай. Ротшилдови са създали и държат цялата банкова система заедно с почти цялата химическа и фармацевтична промишленост ". Те са създателите на държавата Израел и ционизма. Притежават половината територия и семейния им герб стои на знамето. Джордж Сорос е от "Тяхното Котило". Проблемът на САЩ идва когато банда престъпници, юдеите я превземат с Федералнитя Резерв- 1913 г. Днес САЩ са просто инструмент за изпълняване на целите на Федералният Резерв, чийто длъжник е държавата САЩ. Целта на ФЕД е САЩ да фалира! И тогава следващата цел е революция и налагането на новия световен ред, който подготвят не от вчера! Рейтинговите агенции са също тяхна собственост и следователно работят за тях. Повечето хора смятат, че правителствата създават парите, но това не е точно така. Даже никак не е така. Факт е, че ФЕД-МВФ, Световната банка и т.н.. са консорциуми на частни банки. Фед е собственик на правителството, на страната, на глобалната икономика!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още