IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уроците на златния стандарт, от които еврозоната може да се поучи

Златният стандарт показа, че режимите на фиксирани валутни курсове се отличават с предразположение към дефлация

13:23 | 25.08.10 г. 13
Автор - снимка
Създател
Уроците на златния стандарт, от които еврозоната може да се поучи

Ползите от фиксирането на валутите към цената на златото, или т.н. златен стандарт, е една от тежките икономически дискусии през последните сто години. 

Последното проучване в тази област  - на икономистите Бари Айхенгрийн от Калифорнийския университет и Петър Темин от Масачузетския технологичен институт разглежда ролята, която фиксираните валутни курсове играят за зараждането на икономически кризи. Техният доклад чертае паралел между златния стандарт в периода между двете световни войни и съвременните фиксирани валутни схеми като еврото и обвързаността на китайския юан с долара.

Авторите на икономическото проучване твърдят, че вината за натрупаните дисбаланси в съвременната икономика погрешно се хвърля изцяло върху страните с големи дефицити. Според тях кредитният бум в САЩ до 2007 г. се дължи точно толкова на прахосничеството на американската нация, колкото и на голямата спестовност на азиатските нации, пише The Economist.

Затрудненията на богатите страни в годините между двете световни войни напомнят силно на сегашните големи дисбаланси в икономиката. Днес обаче САЩ е страната с голям дефицит, а Германия има голям излишък, разменяйки своите роли в сравнение с 20-те години на миналия век.

За разлика от Великобритания, Франция, Германия и другите големи икономики, САЩ запазват твърдия курс на своята валута към златото по време на Първата световна война. Докато другите воюват, Щатите укрепват своите експортни пазари за тяхна сметка.

Европейските сили излизат от войната с тежки дългове и изчерпан капитал. Те се борят за ограничаване на инфлацията, а в случая на Германия – и с хиперинфлация. Логичното решение за тях изглежда да се върнат отново към златния стандарт и да повишат своите лихвени проценти.

До средата на 1920 г. Великобритания въвежда отново златния стандарт при същия курс отпреди войната въпреки инфлацията и бързото нарастване на паричното предлагане. Новата германска валута също се фиксира към златото при предвоенен курс. Франция се присъединява по-късно, но при по-нисък курс, тъй като правителството се съобразява с високата инфлация в страната, която прави предвоенния курс към златото нереалистичен.

Всичко това обаче подготвя почвата за период на големи търговски дисбаланси и задълбочава кризата в икономиката, която последва в края на 20-те. Големият износ на САЩ им позволява да натрупат до края на 20-те години почти две пети от световните златни резерви. В същото време по-евтината валута дава на френския износ ценово предимство и страната също увеличава бързо своите златни запаси.

В същото време Великобритания и Германия са страните, които натрупват големи дефицити. Износът на Великобритания страда от надценената валута, а икономиката е спъвана допълнително от високите лихвени проценти, необходими за запазването на оскъдните златни резерви на централната банка.

Великобритания, подобно на Германия, не успява да прибегне успешно до намаляване на заплатите, за да направи износа си по-конкурентен, заради острите реакции от страна на синдикатите.

С настъпването на рецесията в края на 20-те години ситуацията се влошава още повече от наличието на златен стандарт. Според авторите на анализа спадът на икономиката е щял да бъде далеч по-слаб, но се е преобразувал в Голямата депресия от действията на централните банки и правителствата. Централните банки държат лихвените си проценти високи за противодействие на опасенията, че техните валути ще се обезценят, и за да привличат депозити в злато.

Зародилата се банкова криза, която започва в Австрия и Германия, в крайна сметка принуждава Великобритания да се откаже от своя златен стандарт през септември 1931. През следващия месец Федералният резерв на САЩ повишава лихвените проценти рязко, за да покаже решимостта си да запази златния стандарт. Това обаче само увеличава дефлационния натиск в САЩ и на външните пазари.

Аналогията между тези събития и днешните дисбаланси в икономиката не е идеална, както и авторите на анализа признават. Днешните хартиени валути означават, че паричното предлагане не е ограничено от запасите от злато. То може да се увеличава в на нарасналото търсене на пари в брой по време на криза. Освен това страните излизат лесно от златния стандарт, докато съвременните членове на еврозоната не могат така лесно да напуснат валутния съюз.

Според авторите на проучването историята показва, че тези, които са запазили златния стандарт за по-дълго, като САЩ, понасят най-болезнените рецесии. Те правят известен аналог между него и днешните режими на фиксирани валутни курсове. Според двамата икономисти измамната стабилност на златния стандарт окуражава бързото натрупване на кредити в страните с големи дефицити, докато не настъпва момента, в който тяхната платежоспособност е под въпрос.

Огромните чуждестранни дългове ба Испания, Гърция и Португалия, натрупани през първото десетилетие от въвеждането на еврото, са модерния еквивалент, се казва в анализа.

Това, върху което авторите слагат най-силен акцент, е ролята на страните с излишъци в системите на фиксирани валутни курсове. Когато търговските дисбаланси достигнат лимита си, тежестта за запазване на системата пада изцяло върху държавите с излишъци. Те са принудени да намаляват заплатите и цените, както Гърция трябва да направи сега, за да се съхрани еврозоната.

В същото време обаче страните с излишъци, като Германия (или Китай), не са по същия начин принудени да компенсират дисбалансите чрез увеличаване на собствените си разходи. Този дефект означава, че режимите на фиксирани валутни курсове се отличават с предразположение към дефлация.

Според авторите на доклада страните с дефицити и излишъци са еднакво отговорни за запазването на системата на фиксиран валутен курс, която са възприели. Това бе признато от Джон Мейнард Кейнс, който през 40-те години настоява за създаването на световна клирингова банка, която да налага данък и дори да конфискува излишъците на страните.

Тогава обаче САЩ, в ролята си на страна с излишък и кредитор, се противопоставят на принципа, че кредиторите трябва да играят роля в корекцията на натрупаните дисбаланси. Сега обаче подобна идея би била от най-голяма полза именно на САЩ по ирония на съдбата заради голямата задлъжнялост на страната и натрупаните огромни дефицити по текущата й сметка.

Идеята обаче все още може да се възроди, стига политиците от еврозоната да пренапишат правилата на единната европейска валута, които да поставят фокуса за изчистването на дисбалансите не само върху държавите с дефицити, но и върху техните кредитори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 0 rate down comment 0
Анонимко
преди 13 години
Ипоследно, това фиксиране на валутите с някаква стока, била тя и злато е некоректно спрямо основното на пазарния механизъм - свобода на обмяната и цените. Ако за кратко е изгодно с цел смятане и стабилност, то в дълъг период не е. Същото е и с емитирането на пари, правенето на дефицити от правителствата с финансиране от централната банка и т.н. Нека компетентните да кажат повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 0
Анонимко
преди 13 години
Ето едно предложение:САЩимат голям дефицит. И водят войни и имат много военни разходи. Ами да си ги намалят, да предложат партньорство на Китай и да участва и Китайската народона армия в Афганистан по въвеждането на демокрация. Аз съм напълно уверен в успеха на китайските другари. Те после талибаните сами ще се предадат на американците, само и само китайската армия да не ги подгони. И ето, едните ще намалят дефицита, другите излишъка, а Афганистан ще се демократизира и развие. Няма да ми садят опиум, ще гледат картофи, ще учат партийните повели на китайските другари, ще строят социализъм нов. Не съм ли прав?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 0
Анонимко
преди 13 години
Аз си мисля, че това е поредната полу-измислица с цел да ни убеди в някаква нова идея. Прави са, че това с фиксираните курсове е малко измислено, особено като не е с валутен борд. Но да не ни будалкат така лесно, че като имали свръх излишъци, че отивали към дефлация. И да не ми говорят измислици, който трупал излишъци да му се вземат. Хайде де, един ще живее на кредит, друг ще му плаща и накрая хоп ... няма кредит, пито, платено. АЗ също съм против влизането в еврозоната на икономиката ни и съм съгласен с горния, че веднага ще набалончат нещата. Нали видяхме - влизане в ЕС, набалончиха имоти и друго. Като видяха хубавото гърци, румънци, унгарци, пуснаха си един хубав социализъм. Сега какво - всички да помагаме. А не, абсолютно подкрепям Словакия - който е живял нашироко, да си плаща сметките. Щом малка и по-бедна Словакия може, значи и Гърция ще може. Турция като иска членство в ЕС - веднага да отслаби военния натиск над Гърция и да разпусне половината армия, например.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 0
ravnovesie
преди 13 години
А аналогията със сегашната ситуация е всъщност фиксирания или по-скоро административно определяния валутен курс на китайския юан спрямо американския долар. този валутен крус пречи на изчистването на търговските дисбаланси, като напрактика води до изкуствено подържане на високия дълг на САЩ и до изкуствено подържане на висок положителен търговски баланс на Китай. Като по този начин експанзията на лесен кредит в САЩ е единествено възможна заради ниското ниво на китайския юан. С Гърция е същата работа но през еврото и дълга. гърция може да натрупа толкова голям дълг само защото липсва валутен риск. Напрактика влизането на Гърция в еврозоната предопределя нарастването и на дълга над възможностите на нейната си икономика. Същото и каквото ще се случи в България в момента в който приемем еврото. тук всичко ще се набалончи и в последствие всичко ще се срине брутално. Много по-зле от сегашната криза, тъй като тогава напрактика няма да съществува повишения риск за валутата заради валутния борд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 0
ravnovesie
преди 13 години
Златния стандарт е една от най-разпространените теории за възникването на голяма депресия. Въпросът е че той работи само при липса на ограничения на световната икономика и при свобдно търгуване със злато между държавите. първата световна война променя това, икономиките спират търговията със злато и налагат протекционализъм. Германия развива хипер инфлация и отказва да плаща задълженията. Големите реапарации също водят до перверзен икономически отговор на законите на златния стандарт. По този начин макар и да съществува златен стандарт всъщност механизма му на свързване на търговските баланси с производителност и местни цени не работи. Получава се дефлация или оскъпяване на равновесния курс на валутите спрямо златото, а тъй като заплатите трудно се променят това води до прекалено високи реални заплати и прекалено високи реални лихвени проценти. От тук огромна безработица и забраняващи лихви - и световна депресия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 2
Pitashtia
преди 13 години
Тъпотията на златния стандарт произтича от друго. Когато имаме ръст се увеличава нуждата от пари. Да речем, че това са златни монети. Те са посто една една удобна стока, но общото количество стоки се увеличава и те поскъпват.Стойността коята стои срещу тях расте. Да речем, че на мегдана има търговец който има парите а всички останали стоките. Те трябва да ги разменят с този търговец да получат монетите си преди да станат копувачи.Цялата налична стока трябва да се размени срещу всичкото злато.Е, всичко е по сложно, но тук е заровено кучето. Парите като хартийки могат дасе заобиколят ако договорите се сключват във виртуален златен или друг стандарт. Тогава няма да се налага да се копа още злато. Всяка стока има цена в злато, но се плаща с пари според курсът на валутата спрямо златото. Да речем, че давате заем на приятел. Ако има инфлация губите, ако има дефлация той губи и затова се разбирате да ви върне парите все едно сте му дали злато. Банките правят същото и тогава проблем няма
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
all_trader
преди 13 години
статията за мен е доста неясно написана , което означава ,че нещо не й е наред. златният стандарт винаги е налагал дисцплина на харчовете на правителствата и централните банки и най-вероятно именно заради това беше премахнат . все пак САЩ трябва по някъв начин да си финансират войните нали? изводът на авторите ,че златният стандрт е удължил кризата през 20-те е крайно противоречив . също не мога да разбера как решиха ,че има дефлационен натиск . правят се някви смътни аналогии , които са крайно неуместни . Дефлационния натиск се получава от прекомерното кредитиране и задлъжнялостта на иконом. субекти . веднъж пукне ли се балона цените отиват само в една посока - надолу .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
balkando
преди 13 години
Дали стандартът ще е златен, платинен или някакъв друг няма значение. Съвременните икономики до голяма степен се опират на идеята за крайна финансова инстанция - централна банка, държава или нещо друго. Така че стандарт съществува - в момента е доларов. Щом управлението на доларовия стандарт не е успешно, ще се мине към друг. Това е естествено развитие, докато се надмогне дълбоко вкоренената идея, че нещо трябва да е над всичко останало, за да можем психически да се опираме на него. Може би след 50 или 100 години стандартът ще е технологичен; или информационен; или медиен..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
vedi
преди 13 години
Статията дава различен поглед и засяга факти но светованата търговия се нуждае от нов златен стандарт да възпира мераците на политиците да печатат пари , според една еврейска мъдрост дръж 10 процента от капитала в злато и се моли да не останеш само с него
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
Gospodinow
преди 13 години
Тази статия е набълбукана с глупости. Почти нищо вярно няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още