IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Връщането на златния стандарт се радва на все по-широка подкрепа

Въпреки недостатъците си стандартът е работил безотказно повече от 100 години, коментира издателят на Grant's Interest Rate Observer

15:04 | 02.09.11 г. 59
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Златният стандарт - идея, стара като света - печели все повече нови привърженици поради нарастващите страхове, че огромните дългове на Вашингтон ще отслабят долара и ще предизвикат хиперинфлация, пише CNBC.

„Денят на истината наближава“, казва Джеймс Грант, издател на Grant's Interest Rate Observer. „Това, което може да се каже за златния стандарт, е, че вече е изпробван. Златото има свойства на валута. Въпреки недостатъците си стандартът е работил безотказно повече от 100 години“, казва той.

Старият златен стандарт, който беше отменен през 30-те години, се използваше за контрол над растежа на паричното предлагане (и оттам на инфлацията и инвестиционните балони при активите). Този стандарт изискваше валутата да бъде покрита с реално злато.

Тази идея получи нова подкрепа след избухването на финансовата криза от 2008 г., когато правителствата и централните банки се опитаха да стимулират икономическия растеж чрез извънредни фискални и валутни мерки.

„Обществото ще разбере, че настоящата валутна система е дефектна и ни лишава от икономическата динамика, с която беше известна страната ни“, отбелязва Грант.

Грант посочва, че при наличието на златен стандарт дадена страна може да фиксира валутата си към определено количество злато. В случай на рецесия обаче правителството няма да може да печата пари.

„Също така, при златен стандарт дори правителството да иска да изтегли още кредити, пазарът няма да му позволи“, посочва той. „Златният стандарт ще ограничи размера на правителствените дългове.“

„Това, от което имаме нужда, е валутна система, която е обективна, която може да разберем, която има в основата си нещо, което може да припознаем като пари. Златото се приема за пари“, обяснява той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

47
rate up comment 10 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
"Еврейската вурхушка", която държи "Печатарската машина" , тя държи и златото за което ми говориш, и отдавна са го изнесли от Щатите. За САЩ, тоест американския народ, ще остане само"средният пръст", ако не ти е ясно......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 9 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Появата на нова резервна валута би обезцинило долара до цена близка на хартията т.е. едно кило долари=едно кило хартия. С хитрост не се разрешават проблеми, още по малко се прави света да използва валутата Ти ! С хитрост се стига само до под кривата круша. Хитростта е много коварен прийом, който много измамно закърпва положението само временно. След което много скоро проблема се задълбава още по сериозно. Тия кредити са голям риск, а в САЩ хората буквално живеят на кредит. Американците са прецаканите, защото първо са им прецакали икономиката и второ срива се доверието в долара и никой вече няма да иска да им купува новия деноминиран долар. Китайците ще загубят просто едни нищо не струващи хартийки и ще спечелят световна хегемония на момента. Лошото е че няма да има кой да спаси Америка - това не е Гърция да се напъне Евросъюза и да ги спаси!!! Цената на златото се качва постоянно защото много страни са изплашени от слабостта на долара и го продават за да купят злато. През последната година търсенето се е увеличило много, а предлагането не. Значи икономисти от цял свят виждат какво ще стане !!! Който има глава да мисли, а който не..... да си я носи за красота!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 7 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
През 1973 на конференцията в Ямайка беше приета нова валутна система с взаимна конвертация на валутите. Беше отменен златния стандарт и резервни валути станаха още марката, йената, френския и швейцарския франк. Английския паунд и преди беше и сега си остана резервна валута. Накратко казано фалиралия долар беше принуден да раздели авантата с по-малките братя. Но сега и тая епоха минава- американската икономика се деидустриализира и произвежда основно пари от пари, дефицита и държавния дълг растат неудържимо и непоправимо. Еврото което замени марката и франка като резервна валута също не е цвете. Японският дълг е два пъти по-голям от БВП. На практика се получава, че цял свят бачка и финансира икономиките и държавните разходи на страните с резервни валути и преди всичко САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 8 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
Цената на златото с нов исторически рекорд 1920,40 долара за тройунция. А смисъла на златното покритие е в това, че не дава възможност да се печатат лесно пари. Кой луд би заменил 2 кг илюстровани хартийки-долари срещу 2 кг злато? Истини за златото!!! Първо парите не струват нищо, абсолютно нищо.Те са просто едни хартийки от който държавите печатат безкрайни количества когато им се поизчерпят.Зад тях не стоят златни резерви нито се гарантират с някакви банкови активи.Акциите - същите хартиики без покритие които фирмите печатат с цел да получат свежи пари срещу обещание за бъдещ девидент.Недвижима собственост - да в нея може да се живее но изисква постоянни разходи за поддръжка а и макар че е недвижима много природни явления могат да я изравнят със земята по всяко едно време.Златото било изкуствено надуто, балон....златото е реално разберете това! Когато имате една тройунция злато в ръцете си тя има стойност защото златото е рядък метал. Златото е ценно заради свойствата си като химичен елемент и се използва в цялата техническа и електронна промишленост където е незаменимо. Количествата злато на земята са ограничени и добива става все по труден и това още повече вдига цената. Разбира се, ценни са също и другите редки метали като молибдена, лития, мангана, среброто,платината, медта. Това е истинско и това има стойност, а не вашите хартийки наречени акции, облигации и ценни книжа които са ценни докато вие мошенниците по борсите казвате че са ценни и спекулирате с тях за собствени облаги. Сега се уплашихте, че обикновенните хора взеха да се усещат и да инвестират в злато и ценни метали и на вас вече няма да ви вървят напечатаните акции и облигации - те имат стойност само като гориво за печката. Голения финансов срив който предизвикахте се отрази много добре на някои от вас които сега си живеят като царе за сметка на опетените във вашите лъжи. Сега на кой ще си продавате непотребните хартиийки...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 0 rate down comment 1
rainmaker
преди 12 години
Така е! И отук следващото въпросче: след като в момента кризата е основно от непосилната задлъжнялост на някои правителства как тогава въвеждането на златния standard ще реши този проблем?В момента не виждам да има хирепинфлация за да се ограничава паричното предлагане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 3 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
Европейските борси продължиха потъването:Нищо, ново под слънцето, то тепърва се започва!!!Хитреца ВИНАГИ си мисли че може да мине метър, докато Мъдреца знае СЪС СИГУРНОСТ че това просто няма как да стане !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 2 rate down comment 2
Патилан
преди 12 години
Цената на златото се качва постоянно защото много страни са изплашени от слабостта на долара и го продават за да купят злато. През последната година търсенето се е увеличило много, а предлагането не. Значи икономисти от цял свят виждат какво ще стане !!! Който има глава да мисли, а който не..... да си я носи за красота!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 5 rate down comment 2
Lemon's
преди 12 години
Патилане спри се бе човек, оспами целия инвестор.Пиша за да не вземе някой да му чете глупустите под всяка статия едно и също, за тази трета вълна че запоянала на ДАУ го четем веяе месец.Един въпрос КОЯ СТРАНА ИМА НАЙ-МНОГО ЗЛАТНИ ЗАПАСИ?Ще ти подскажа това е САЩ над 8000 тона повече не е нужно да се пише...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 5 rate down comment 3
Патилан
преди 12 години
САЩ е една пирамида. Когато не е бил пирамида е било привличане на парите или населението на Европа (през 19-20 век - 1,2 световни войни). Днес САЩ имат таван на държавния дълг който е 100% от БВП и САЩ го достигна на 2 август...и фактически държавата обявява неплатежоспособност по дълговете си тоест ФАЛИТ. Никой не може да предотварти подобен сценарий, 14 трилиона от дълга на САЩ са натрупани от времето на Рейгън до днес (когато всички сили и средства се използваха за ликвидирането на "лошите" от студената война). През 1913 г. банкстерите взеха властта над долара със закона за Федералния резерв, а в 1971 г. му отмениха златното покритие за да могат да го печатат в свръхколичества и да зарибят максимален брой държави. Но най-вече Китай. Ротшилдови са създали и държат цялата банкова система заедно с почти цялата химическа и фармацевтична промишленост". Те са създателите на държавата Израел и ционизма. Притежават половината територия и семейния им герб стои на знамето. Измамника Джордж Сорос е от "Тяхното Котило" също. Сорос е новият шеф на международната мафия, след Максуел, който пък наследи Онасис! Всички те са слуги на Ротшилд! Едно семейство от 300 души, което управлява светът, но никога няма да чуете техните имена! Проблемът на САЩ идва когато банда престъпници, юдеите я превземат с Федералнитя Резерв- 1913 г. Днес САЩ са просто инструмент за изпълняване на целите на Федералният Резерв, чийто длъжник е държавата САЩ. Целта на ФЕД е САЩ да фалира! И тогава следващата цел е революция и налагането на новия световен ред, който подготвят не от вчера! Рейтинговите агенции са също тяхна собственост и следователно работят за тях. Повечето хора смятат, че правителствата създават парите, но това не е точно така. Даже никак не е така. Факт е, че ФЕД-МВФ, Световната банка и т.н.. са консорциуми на частни банки. Фед е собственик на правителството, на страната, на глобалната икономика!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 4 rate down comment 3
Патилан
преди 12 години
Федералният резерв е създаден през 1913 с приемането на закона за Федералния резерв от Конгреса на САЩ и ратифициран от президента Удроу Уилсън. ТОЙ ПРЕДСТАВЛЯВА ИЗКЛЮЧИТЕЛНА ЧАСТНА КОРПОРАЦИЯ, чиято собственост НЯМА ОБЩО СЪС АМЕРИАКНСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО. Федералният резерв има право да емитира американския долар. Тъй като Резервът е частна собственост, той предоставя на щатското правителство доларови банкноти срещу годишна лихва. ТАКА НАРЕЧЕНАТА НАЙ-МОГЪЩА ДЪРЖАВА Е ЗАВИСИМА ОТ ГРУПА ХОРА. Колкото повече повече валута емитира/печати/ дадена централна банка толкова повече се обезценява дадената валута - тоест когато ФЕД напечата 16 трл. долара, долара неминуемо ще поевтинее!!! Американската икономика потъва а оттам и американския долар. Печатането на доларите отдавна надвишава стойността на хартийките. Хартиеният носител не струва НИЩО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още