IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марк Фабер: Пазарите сами си създадоха нов златен стандарт

Гърция, като неделима част от еврозоната, неминуемо ще получи помощ, смята влиятелният анализатор на Wall Street

16:30 | 18.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Марк Фабер: Пазарите сами си създадоха нов златен стандарт

 „Печатането на пари е просто друг начин за правителствата негласно да обявят неплатежоспособност“, пише Марк Фабер в последния си Gloom, Boom & Doom Report. "В този случай кредиторите получават дадените на заем средства в обезценена валута."

„Опасността е, че набъбващият американски държавен дълг ще принуди правителството на САЩ да печата пари просто за да може да изплаща лихвите по него“, пише Фабер

Лихвените плащания по дълга през следващите 10 години могат да се окажат в диапазона 35-50% от данъчните приходи спрямо сегашните 13%.

„Все още мисля, че американските ДЦК са надценени“, твърди Фабер. „През следващите 5-10 години доходността на 10-годишните книжа може да достигне 10-20% в резултат на инфлацията и свръхпредлагането.“

Ситуацията в Европа обаче е различна, смята един от най-влиятелните пазарни анализатори на Wall Street. Гърция, за разлика от САЩ, не може да печата пари.

Ако Гърция искаше да обяви неплатежоспособност по дълга си, тя щеше да напусне еврозоната, девалвирайки валутата си, смята Фабер. Според законодателството на ЕС страните, приели еврото, не могат да го напускат.

Вчера обаче германският канцлер Ангела Меркел призова за създаване на механизми за изключване на страни, които за дълъг период не се справят с покриването на критериите за членство в еврозоната.

„Ако Гърция остане в еврозоната, тя трябва да получи финансова помощ“, е убеден анализаторът.

Днес Гърция поиска помощ от Европейския съюз, призовавайки страните-членки към постигане на договореност за осигуряване на стенд-бай споразумение.

„Не намирам еврото за по-добра валута от долара“, е споделил още Фабер.

„В инфлационна среда инвестициите в пари и ДЦК са лоши“, заявява той за CNBC.

Инвеститорите трябва да ги избягват през следващите 10 години за сметка на акциите, убеден е анализаторът. Той предупреди още, че печатането на пари в крайна сметка ще доведе до икономически крах. Той ще бъде дефлационен, но дотогава инфлацията ще се увеличава.

„Мисля, че лихвите в САЩ ще останат под равнището на инфлацията за неопределено време“, предвижда Фабер. Това ще предизвика високата инфлация, която обаче има различни проявления.

„В периоди на висока инфлация печеливши са финансовите фирми, като инвестиционните банки например, които могат бързо да прехвърлят средства между различните класове активи“, твърди той.

Пазарите създадоха свой собствен златен стандарт поради несигурността, свързана с другите активи, заявява още Марк Фабер пред CNBC. „Имаме голямо разпространение на борсово търгуваните фондове върху злато, както и все повече покупки на инвестиционно злато“, е казал той.

„Мисля, че цената на петрола по-скоро ще се повишава отколкото ще спада. Очаквам добро представяне на петролните компании, а също и на добивните“, е заявил Фабер.

Инвеститорите трябва да насочат поне 50% от активите си към развиващите се икономики заради по-високия им темп на растеж, препоръчва той.

 

 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:41 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още