IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Протести сковаха Атина тази вечер

Над 10 хиляди протестираха днес в гръцката столица, а в утрешната стачка ще се включи целият държавен сектор

22:41 | 21.09.11 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	Над 10 000 гърци се събраха на протести в Атина днес. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Над 10 000 гърци се събраха на протести в Атина днес. Снимка: Ройтерс

След като гръцкият парламент ратифицира по-рано днес закона, който ще осигури за затъналата балканска държава дългосрочна финансова подкрепа от страна на Европейския съюз, вечерта столицата Атина бе скована от няколко протеста, предаде Ройтерс.

Над 10 000 души протестираха тази вечер в центъра на града срещу новите мерки за финансова стабилност. В различни части на Атина недоволството си от предстоящите нови ограничения изразиха лекари, сестри, ученици и държавни служители.

В съвместно изявление, предадено на кабинета, двата най-големи синдиката настояха за различна икономическа политика. "Ще направим живота ви ад!", заяви генералният секретар на Комунистическата партия на Гърция Алека Папарига по време на словото си пред демонстрацията на централния площад Синтагма. 

Утре страната ще бъде блокирана от 24-часова транспортна стачка. Затова гърците ще се придвижват само с личните си автомобили или ако нямат такива - пеша. Стачкуват влакове, автобуси, метро, тролеи, трамваи, таксита.

"И без това утре е европейски ден без коли", саркастично заявява  синдикален лидер и обещава, че на новите мерки на правителството профсъюзите ще отговорят с оригинални протести, които обаче ще останат изненада.

В утрешната стачка ще се включи целият държавен сектор, а за 6-и октомври е обявена общонационална стачка, в която ще се включи и частният сектор.

Новите антикризисни мерки предвиждат допълнителни икономии през 2011 г. и 22 милиарда до 2015 г., много от които засягат държавните чиновници, пенсионерите и данъчния сектор.

Вижте снимки от протестите в галерията!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
aristotel
преди 12 години
Толкова да ги мразя тея византийци, че няма докъде. Когато тук бяха протестите и пътувах с камион тея ни подиграваха и викаха "БУГАРСКА работа" и ни мислеха за мръсно племе. Но съдбата си върши работата който копае гроб другиму сам пада в него. Тея какво си мислят, че целия ЕС ще плаща а те ще папат КЮФТЕТА е ами да си върнат ДРАХМАТА. И ние ще мизерувяме, но за тях по-зле. Поне докато тук не се повиши ДИСБАЛАНСА м/у бедни и богати. Неможе едни да карат коли за по 200000 хил. лв. а др. да получават заплата 200 лв. =100 ЕВРО. Богатите също плачат, НЕ техните деца и внуци плачат. Защото мързелив коп..к не се учи да работи а да *** и краде. А за византийците ами жалко за обикновените хора, но ДРЪЖАВНА служба се не ПУЩА лесно. БОНУС за това че идват редовно на работа ХА-ХА-ХА а какво ще каже ШВАБА за това :-))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
mos70
преди 12 години
какво стачкувате бе търтеи?!?! 30 години като лапахте европейски кИфтета не мрънкахте! Е нЕма как, дойде време да се плаща сметката!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Бате Пешо
преди 12 години
Toя комунист щял да направи живота ад.Ми то комунист друго умее ли?Ах как боли като ти вземат службицата и привилегите.Как трудно се избива мързела.Стачкувайте и митингувайте колкото си искате и псувайте на воля.Сега ще видите филма който ние гледаме вече 20 години.Ще видите заплати по 300-500 евро и пенсии по 200-400евро.Да са ви честити новите придобивки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още