IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция отново ще реже заплати и ще вдига данъци

Гърците искат страната да остане в еврозоната, макар повече от половината от тях да очакват банкрут на страната до два месеца

11:28 | 27.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
Гърция отново ще реже заплати и ще вдига данъци

Правителството на Гърция планира пореден пакет от мерки, чрез които да бъдат увеличени приходите в бюджета и да бъдат съкратени разходите. Целта е да се спечели одобрението на кредиторите и страната да получи следващия транш от спасителните кредити.

Към момента Гърция има пари само за заплати и пенсии, а правителството в Атина "частично спира плащанията", докато в хазната постъпят средства от събираните данъци, алармира в. "Вима".

Кредиторите на Гърция - ЕС, ЕЦБ и МВФ, заплашват да оставят страната без средства през октомври, ако не получат писмени уверения от правителството за незабавна реализация на мерките, отразени в неговата средносрочна антикризисна програма, предупреждава още вестникът.

Целта на кабинета е да осигури пари от кредиторите до средата на ноември, за да може редовно да плаща заплати и пенсии в държавата. Кредиторите обаче не бързат с поредния транш и поставят условия. Не е изключено траншът да закъснее.

Новите мерки предвиждат заплатите на държавните служители да бъдат орязани с 20 на сто от 1 октомври, а съкращенията да бъдат включени в единната таблица за заплатите, подготвяна от финансовото министерство, съобщават гръцките вестници.

Очаква се рестриктивната мярка да донесе на хазната около 3 млрд. евро. Загубите обаче за държавните служители с по-високи доходи могат да достигнат 50 на сто, тъй като съгласно новата единна таблица за заплатите в държавната администрация драстично ще бъдат намалени и даваните им надбавки.

Синдикатите смятат, че ножицата за надбавките в определени случаи може да достигне и до 1300 евро на месец.

От правителството уверяват, че въпреки трудностите, пред които са изправени осигурителните фондове, няма да има проблем с изплащането на пенсиите и че само с 15 на сто ще бъдат намалени допълнителните пенсии.

Последна актуализация: 10:27 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още