IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо италианската Wikipedia стачкува

Нов италиански закон за интернет заплашва свободата в мрежата

17:07 | 06.10.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	&quot;Не ни запушвайте устите&quot;, пише на лентите, с които италианци излязоха на протест по улиците на Рим. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

"Не ни запушвайте устите", пише на лентите, с които италианци излязоха на протест по улиците на Рим. Снимка: Ройтерс

Италианската секция на Wikipedia закри почти цялото си съдържание заради нов законопроект, предложен от правителството на Силвио Берлускони. Ако бъде приет, новият закон ще ограничи свободата на словото, пише германският Handelsblatt.

От вторник вечерта на италианската страница на онлайн енциклопедията е качено обръщение към читателите, в което се казва, че „в този час над Wikipedia на италиански език е надвиснала заплахата тя повече да не може да предоставя услуги, които бяха полезни през последните години“.

Стачката на секцията на сайта е свързана със законопроекта DDL intercettazioni (Закон на подслушването, от итал.). В параграф 29 се съдържа задължение към всички сайтове в Италия в рамките на 48 часа след публикуването на дадена статия да редактират материала, ако е налице заявител, който смята, че материалът необосновано вреди на репутацията му.

„Мнението на човека, който твърди, че е засегнат, е всичко, което е необходимо, за да бъде наложена такава корекция за който и да е уеб сайт”, предупреждава Wikipedia. 

Инициативата на Берлускони противоречи на общоприетите демократични норми, смятат администраторите на италианската енциклопедия.

Ако законопроектът бъде одобрен, това ще сложи край на неутралитета и свободата на словото - каквато е и самата концепция на Wikipedia, пише Handelsblatt.

Инициативата на Берлускони противоречи на общоприетите демократични норми
Със спирането на сайта общността искала да обясни каква е опасността, ако някой е в състояние да наложи силово защита на репутацията си.

Малко след началото на протестите долната камара на парламента обяви, че ще има промени в законопроекта, според които сайтът на Wikipedia няма да е засегнат от текстовете. Цел на мерките ще бъдат по-скоро интернет сайтове, които подлежат на регулации и от закона за медиите.

Организаторите на италианската онлайн енциклопедия, съюзът Wikimedia Italia, подкрепи демонстрациите в Рим.

Все още не е ясно колко дълго ще продължат самите протести и кога ще бъде възстановено съдържанието на онлайн енциклопедията.

Говорител на Wikimedia Italia заявява пред агенция dapd: „Все още няма консенсус между различните ползватели на Wikipedia. Протестът може да продължи няколко дни, но някои настояват за по-дълги действия“.

Wikipedia е интернет енциклопедия със свободно съдържание. Тя е динамичен продукт на сътрудничещи си доброволци от целия свят, позволяваща на всеки човек с достъп до интернет да участва в редактирането ѝ. Проектът започва на 15-и януари 2001 като допълнение към Newpedia, която се съставя от експерти. Днес Wikipedia се управлява от организацията с нестопанска цел фондация WikiMedia, която се финансира чрез дарения. По собствени данни днес Wikipedia е най-четената интернет енциклопедия и е на осмо място сред най-посещаваните сайтове. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 12 години
Мдааа... думите са си оръжие и то опасно. И явно доста хора ги е страх от тях!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още