IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wikipedia става на 10 години, насочва се към Индия

Малко сме смущаващи за хората в Силициевата долина, защото те виждат в нас потенциал за печалба, коментира изпълнителният директор Сю Гарднър

12:16 | 13.01.11 г. 1
Wikipedia става на 10 години, насочва се към Индия

Онлайн енциклопедията Wikipedia ще се насочи първо към Индия и евентуално след това към Бразилия, за да достигне целта си от 1 млрд. потребители, заяви изпълнителният й директор Сю Гарднър пред Ройтерс.

Базираната в Сан Франциско енциклопедия, която става на 10 години в събота, планира да постигне тази цел в рамките на следващите пет години, като същевременно запази статута си на организация с нетърговска цел.

Wikipedia отчита по 410 млн. уникални посетители на месец, с което е на пето място в света, и на което могат да завиждат много от търговските компании в Силициевата долина.

„Малко сме смущаващи за хората в Силициевата долина, защото те виждат в нас потенциал за печалба просто защото целият им свят е насочен към печалбите“, казва Гарднър.

„Ние не се движим в света на IPO-тата и инвестициите“, посочва тя.

Засега Wikipedia е доволна да функционира в рамките на оперативния си бюджет от около 20 млн. долара на година, събиран предимно от дарения, като основната цел е да се привличат нови читатели.

Тази година ще бъде отворен първият офис в чужбина в Индия, където Wikipedia се надява да увеличи читателите и статиите на английски и няколко индийски езика, посочва тя. От 316 събития, планирани за 10-годишнината на енциклопедията в 104 държави, 60 са в Индия.

„Основният ни стратегически фокус точно сега е върху Индия и други държави от развиващия се свят. Огромен брой хора започват да използват интернет, предимно през мобилните си телефони, но и чрез традиционни настолни компютри“, посочва Гарднър.

„Бразилия е следваща евентуално“, допълва тя.

Китай ще трябва да почака, докато от Wikipedia получат гаранции, че съдържанието на сайта няма да се цензурира.

Wikipedia реши да не мести сървъри в Китай заради условието, че ще трябва да се съгласи правителството да ограничава публикациите.

„Решихме, че няма да съдействаме на собственото си филтриране“, обяснява тя.

Организацията разчита на около 100 хил. редовни автори, които работят без заплащане („Не е ли изумително?“, пита Гарднър) и обществото като цяло за създаване и редактиране на статиите на енциклопедията на 270 езика.

Уебсайтът има 17 млн. статии на английски, като добавя по 1 100 на ден.

Въпреки че Wikipedia на практика разрешава на всеки да допълва и променя статии, без да контролира процеса, списание Nature писа през 2006 г., че точността й е близка до тази на Encyclopedia Britannica.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Isumu
преди 13 години
Статиите на английски език не са 17 млн., а 3 527 642
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още