IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Само през тази година са одобрени 434 млн. евро субсидии за селските райони

За последното шестмесечие във фонд „Земеделие“ са разписани 95% от договорите

10:51 | 19.10.11 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

От началото на годината до момента в Държавен фонд „Земеделие” са одобрени субсидии за над 434 млн. евро по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Близо 95 % от тях са били разписани през последните шест месеца, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Поради задължителните изисквания за създаване на модрени торища, които влизат в сила от 2012 г. за животновъдните ферми, голяма част от субсидиите са били насочени към мярката за модернизация на стопанствата, която разполагаше с гарантиран бюджет само за проекти по т.нар. Нитратна директива.

Завишен интерес от тази година се отбелязва и към мярката за подпомагане на полупазарни стопанства, които искат да разрастват бизнеса си и да предават продукция за пазара.

Традиционно висок е интересът към субсидиите за развитие на селски туризъм, както и за изграждане на фотоволтаични електроцентрали.

До декември предстои обработването на заявленията за подпомагане, подадени през 2011 г. С тяхното договаряне одобрените средства се очаква да нахвърлят 450 млн. евро.

Днес във фонда предстои да се подпишат договори с четири общини, чиято стойност на подпомагането надхвърля 10 млн. лв. Проектите са насочени за подновяване на общински пътища и за реконструкцията на водопроводни мрежи.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още