IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕП утвърди проектобюджета на ЕС за 2012 г. в размер на 133 млрд. евро

Това е с 400 млн. евро повече от първоначалното предложение на ЕК и въпреки призивите от редица държави-членки за замразяване на разходите на нивото от тази година

18:54 | 26.10.11 г.
<p>
	Членове на Европейския парламент по време на работен момент от сесията в Страсбург. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Членове на Европейския парламент по време на работен момент от сесията в Страсбург. Снимка: Ройтерс

Европейският парламент и Европейската комисия се разминаха в оценката си за показателите от разходната част на общия бюджет на Европейския съюз, съобщи ИТАР-ТАСС.

Евродепутатите с голямо мнозинство одобриха днес резолюция, според която през следващата година разходите на ЕС ще бъдат 133 млрд. евро, което е с 400 млн. евро повече от първоначалните предложения на ЕК.

Значителното увеличение на бюджета, предложено от парламента, предвижда отпускане на допълнителна помощ за Палестина, а друга част от средствата ще бъде предназначена за повишаване на ефективността на мониторинга в Средиземно море, решаване на проблема с африканските бежанци, финансирането на иновационни изследвания и подкрепа на местни селскостопански производители.

„Този бюджет показва, че искаме да укрепим ЕС, искаме да го направим по-конкурентоспособен за възстановяване на ръста“, заяви председателят на ЕП Йежи Бузек преди гласуването.

Редица държави-членки на ЕС вече се обявиха решително срещу увеличаването на разходите, настоявайки за фактическото замразяване на показателя през 2012 г. заради нестабилното положение на световната икономика и продължаващата дългова криза в еврозоната.

Сега ЕП и националните правителства трябва до 15 ноември да съгласуват окончателния документ за бюджета за 2012 г., като се очаква при благоприятно стечение на обстоятелствата той да бъде приет в началото на декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още