IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП реши да поиска касиране на изборите в София*

Извънредно заседание на изпълнителното бюро на партията ще решава дали да поиска официално и касиране на президентските избори

10:26 | 27.10.11 г. 1
БСП реши да поиска касиране на изборите в София*

От БСП са взели решение днес да поискат официално касиране на изборите в София заради манипулации на резултатите от много секции в столицата. Това съобщи лидерът на БСП Сергей Станишев в сутрешния блок на TV7.

Според него победата на Йорданка Фандъкова на първия тур е под съмнение предвид проблемите с изборите в столицата. Станишев припомни, че от Общинската избирателна комисия (ОИК) – София са признали, че над 80% от протоколите от секциите са объркани.

„В София при обявени 53% за Йорданка Фандъкова има около 50 секции, в които резултатите са въведени от ОИК, която няма право да го прави. Това означава, че там не е имало протокол с извлечение от резултатите, а ОИК го е извършила. Това е пряко закононарушение. Става дума за около 50 000 граждани, които са записани“, мотивира се  лидерът на БСП.

Още в близо 100 секции протоколите са с по-малко от 50% от подписите от членовете на СИК. Това означавало още 100 000 гласа.

По информация на социалистите за президентските избори пък има около 230 000 невалидни бюлетини. По тази причина в петък се събира извънредно изпълнителното бюро на БСП, което ще реши дали да поиска официално и касиране на президентските избори.

„Имаше и масово гласуване след 20 часа. Това е небивало в 20-годишната ни демократична история и е достатъчно основание да се иска касиране и ръчно преброяване на бюлетините“, съобщи Станишев.

Той призова всички българи да гласуват на втория тур.

„Мотивите, с които ще обжалваме резултатите от изборите, са законови нарушения”, заяви Румен Овчаров, председател на градската организация на БСП на пресконференция днес.

Първо той посочи, че по неизвестни причини Общинската избирателна комисия (ОИК) - София, която отговаря за местните избори, е била натоварена и с провеждането на президентските избори.

Второто грубо нарушение на Избирателния кодекс, според БСП, е разликите в продължителността на изборния ден. „Някои секции работеха до 22 часа на 23 октомври, а други до 19 часа“, уточни Овчаров и допълни, че това e възможност за манипулиране на вота.

Освен това Овчаров заяви, че участието на депутати от ГЕРБ в ОИК не е единствен случай. Той даде за пример 129-то училище в столицата, където представителка на ГЕРБ, координатор Поля Михайлова, е участвала в броенето на бюлетините и отчитането на резултатите. „Това е грубо нарушение на закона“, категоричен бе Овчаров.

Друго нарушение, което са установили от БСП, е, че в повечето от секциите са липсвали две кабини, каквото е изискването по закон.

По думите на Овчаров общо 37 са служебно броените протоколи от ОИК, а по закон общинската комисия няма право да брои протоколи, каза още Овчаров. Освен това има и протоколи, които са подписани от по-малко от 50% от членовете на комисиите, което също е противозаконно.

Овчаров показа и оригинални протоколи, които трябва да са в ЦИК. На въпрос как е получил тези документи той посочи, че ги е „намерил около зала Универсиада“.

*Допълнено към 14.20 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:45 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
donmuftacho
преди 12 години
Щото пък като ги касират ще се класирате, безочливи и нагли ко...лета, или дай да изхарчим още няколко милиона за избори ! Срам нямате кърлежи мръсни !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още