IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти: Проблемите на европейските банки са шанс за българските

Продажба на активи на чуждите банки у нас не е непременно проблем, а може да е решение, както стана при БАКБ, смятат Камен Колчев, Георги Ангелов и Калоян Стайков

07:37 | 08.11.11 г. 8
Експерти: Проблемите на европейските банки са шанс за българските

Банки от еврозоната трябва да продават активи в ЦИЕ, като България е от застрашените. Потенциално чужди финансови институции може да се освободят от активи, равняващи се на 3,5% от БВП на България, или 1,4 млрд. лв., показва анализ на Nomura.

В него се посочва, че страната ни е сред най-застрашените в случай, че банките от еврозоната започнат да се освобождават от по-рискови активи с цел повишаване на капиталовата си адекватност. Причината е, че очакваните продажби биха се равнявали на доста висок процент от брутния вътрешен продукт на България.

Публикуваният във Financial Times коментар, базиран върху изчисленията на Nomura, ни накара да потърсим експерти, които да коментират мрачната перспектива, очертана от анализа. Преоблаващото мнение на икономистите, които се включиха в дискусията, е в противовес на изказаната от авторите на анализа позиция.

Повечето от тях признават, че има риск от продажба на активи от страна на банките от еврозоната, но разглеждат този сценарий по-скоро като шанс за българските финансови институции. Мнозина от анализаторите поставят под съмнение дълбочината на познанията на Nomura за българския банков сектор и се дистанцират от мрачната прогноза за високи рискове за страната ни при подобно стечение на обстоятелствата.

Камен Колчев, изпълнителен директор на Елана финансов холдинг:

Да оставим на страна апокалиптичните сценарии. Звучат добре като заглавие, а и вероятно така се четат повече, но според мен атмосферата е достатъчно нагнетена, за да я пълним допълнително с глупости.  Много „обичам“, когато младши анализатори, седящи в кабинети в някой от световните финансови центрове, които през живота си не са помирисвали България (а в някои случаи и Европа), започнат да дават акъл, базиран на теоретичните им познания. Книжните знания са важни, но без пречупване през реалността остават във въздуха. Няма как, а и никой не си го мисли, да се изтеглят „всички“ депозити на чужди финансови институции в нашите банки.

 Според мен гръцката криза може да доведе до един неочаквано добър ефект за българската банкова система – гръцките банки ще бъдат принудени да набират капитал, не могат да наберат такъв в Гърция, което означава че в тези банки ще влязат външни (надявам се европейски или американски) инвеститори и ще поемат контрола.  Много добре. Другият вариант, който се обсъжда – за да наберат средства, гръцките банки продават клоновата си мрежа в Централна и Източна Европа на големи европейски или американски банки – също много добре за нас.  И в двата случая това ще доведе до възможности за повече ресурс, а не до изтегляне на досегашния.

Георги Ангелов – главен експерт в Институт Отворено общество:

Много често мнението на западните инвестиционни банки за Източна Европа е доста повърхностно и неслучайно много от пророкуванията не се сбъднаха (още помним как година преди кризата Данске банк обяви Унгария за най-стабилната страна в региона - а тя фалира първа; още помним как се прогнозираше, че валутните резерви на България и Естония ще свършат за седмици, а те въобще не са намелели години след началото на кризата; да припомням ли и твърденията от 2009 година, че Източна Европа ще доведе до крах на ЕС - а се случи точно обратното, западни страни фалираха и тежат на еврозоната). Въобще, трябва да се внимава, за да се различат задълбочените анализи от повърхностните подмятания, които не носят никакво знание.

По този повод, все пак да не забравяме, че Nomura - Европа преди няколко години носеше друго име, а именно Lehman Brothers - Европа. Това, че са си сменили името не гарантира, че същите хора са станали по-задълбочени. Тепърва трябва да се доказват.

Последна актуализация: 20:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
supertrader
преди 12 години
Продажбата на банките у нас от чуждестранните им собственици с нищо няма да промени финансовата ситуация на последните. Едва ли ще тръгнат да продават на пожар , първо трябва да има на лице интерес и от страна на купувачи , а с този износ на капитал - пари те ги направиха като черни кутии в които не е ясно какво се съдържа и ще се продава. Кой купувач ще рискува да купи такава кутия , за която се знае че вътре е имало нещо , но дали в момента има съдържание не е ясно.Само фиктивни купувачи биха се явили на подобна сделка , Номура вятър ги вее на бял кон - банките у нас са непродаваеми на пожар , те са продаваеми едва ако преди това им се изясни съдържанието и изнесените пари се върнат в трезорите им. Не виждам как ще стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 1
Stefanov L.
преди 12 години
Относно стабилноста на нашите банки,искам да споделя един общоизвестен факт който се премълчава, а той е, че по-вечето кредитополучатели от доста време им се разрочват кредидите и плащат само лихвите по тях и евентуално много малка част от главница. И по-този начин банките си прибират лихвата(печалбата) по отпуснатия заем,а дали някога ще си приберат глвниците. Или ще станат горди собственици на непродаваеми имоти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 1
bbzz24
преди 12 години
ако не се лъжа БАКБ не беше продадена, а дарена при положение, че част от лошите й кредити останат за предишния собственик. мисля, че 20% необслужвани заеми са основната причина, поради която филиалите на гръцките банки в БГ са непродаваеми дори при наличието на желание. добави и нашата БГ реалност на кредитиране при 1 лихвен процент за всички и различен брой поръчители в зависимост от риска и проблема за потенциален инвеститор става много голям.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
avramcho
преди 12 години
RE : рядко смислен коментар на иначе заспалите ни анализатори--------------няма заспали анализатори..........има заспали бенефициенти на новини, които приемат всичко за чиста монетаВ случай Колчев говори принципно - т.е. няма никакъв интерес.........ако имаше - щеше да говори като :Л.Хампарцумян - ТУК : --------http://***.investor.bg/news/comments/125686/113.html и тукhttp://***.dnevnik.bg/pazari/2011/11/07/1198188_levon_hamparcumian_ne_ochakvam_skoro_da_ima_goliamo/--------- Мария Илиева ТУК -----------http://***.***/article?id=313802---------------
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
хендехох
преди 12 години
БАКБ е добрият пример. Новият собственик проведе успешно увеличение и в банката влязоха 48 млн. свежи лв. Досега гръцките банки не са обявили продажбата на филиалите си у нас, но обявили за продажба някои в други страни.Изводът е, поделенията им тук са перспективни и не искат да се разделят с тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
optional
преди 12 години
рядко смислен коментар на иначе заспалите ни анализатори
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
unseen
преди 12 години
Браво на Колчев.Повече такива , но и чути навън са добра реклама за България .Инвесторе би трябвало да го сенднете на Данске и Номура .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 0
avramcho
преди 12 години
Както винаги Камен Колчев е лаконичен , освободен от емоции .....с трезв изказ.....аналитичен...Вероятно от горчивия опит , който неизменно съпътства занаята...;) но количествените натрупвания водят до ново качество.---------Това е основният проблем на българина - прекалено много знае,има дипломи да всичко...прекалено много чете чужди мнение , в т.ч. и на разни капацитети и изобщо не Знае че има разлика между теория и практика ..........а практиката е проста но не е за всички----------Безусловно прав е и за Номура / Лемън Брос.....нов бардак със стари служителки........след като същите тези служителки са довели стария бардак до дъното ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още