IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания е под все по-голяма заплаха за рецесия

Анемичният растеж е застрашен от забавянето на световната икономика, предупреждават от BBVA Research

17:13 | 08.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
Испания е под все по-голяма заплаха за рецесия

Все по-вероятно е испанската икономика да изпадне отново в рецесия в края на годината, тъй като слабият й растеж в момента е застрашен от забавянето на световната икономика, предупреди BBVA Research, съобщава Франс прес.

"През последните три месеца икономическата несигурност нарасна по отношение на перспективите за световната икономика, което се отрази негативно на очакваното възстановяване на испанската икономика", посочва институтът към втората по големина испанска банка в икономическия си обзор.

Досега макар и слаб (0,4 на сто през първото тримесечие и 0,2 на сто през второто), растежът на испанската икономика се задържа в зелената зона благодарение на износа, на фона на слабото потребление на домакинствата в контекста на рекордна безработица (21,52 на сто).

Тази картина обаче е застрашена от забавянето на икономиката в световен план.

"Приносът на външното търсене продължава да обяснява факта, че темпото на растеж не е отрицателно, но данните предполагат стагнация през третото тримесечие или с други думи нулев растеж, прогнозират експертите.

Испанската централна банка също предвижда нулев растеж през третото тримесечие. Първите официални данни ще станат известни на 11 ноември.

За четвъртото тримесечие институтът очаква отрицателен растеж, ако се задържат признаците от октомври.

Експертите отправят предупреждение и за състоянието на държавните финанси. Според тях е твърде възможно, ако не бъдат обявени допълнителни мерки, бюджетният дефицит да достигне в края на годината доста над прага от 6 процента от БВП, към който се стреми правителството.

Все по-често се споменава възможността от нова рецесия (две последователни тримесечия свиване на БВП), включително от Goldman Sachs и Националния статистически институт, които прогнозират спад от 0,2 на сто през четвъртото тримесечие на годината и през първите три месеца на 2012 година.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:19 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още