IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Standard & Poor's понижи кредитния рейтинг на Белгия от АА+ на АА

Агенцията изтъква опасенията си за финансовия сектор и държавния дълг на фона на ниския икономически растеж и политическата криза в страната

21:34 | 25.11.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
Standard & Poor's понижи кредитния рейтинг на Белгия от АА+ на АА

Международната агенция Standard & Poor's понижи кредитния рейтинг на Белгия с една степен - от АА+ на АА, съобщи Франс прес.

Агенцията аргументира решението си с опасенията за финансовия сектор и консолидирането на белгийския държавен дълг на фона на ниския икономически растеж и политическата криза в страната.

"Способността на властите да реагират на потенциален икономически натиск във и извън Белгия ... е ограниченa от поредицата неуспешни опити за формиране на правителство", отбелязват от Standard & Poor's. Очаква се икономическата активност да се понижи допълнително вследствие отслабването на европейските финанси.

От белгийското финансово министерство окачествиха намаляването на кредитния рейтинг като последица от "глобалната загуба на доверие" на инвеститорите в публичните финанси на еврозоната. Въпреки това Белгия остава един от най-надеждните платци в Европа, подчерта финансовият министър на страната Дидие Рендер.

Заради разногласията на политическите сили, вече повече от 500 дни Белгия се управлява от служебно правителство, отбелязва Франс прес.

(БНР)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
veselin.pr
преди 12 години
Когато ползвате коментар, взет от чуждоезична медия, поне го публикувайте, използвайки за българските думи не само кирилица, но и разбираем български език. С Google Translate се превеждат успешно готварски рецепти и текстове на песни, но не и икономически анализи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
knbizz
преди 12 години
Проблема на Европа има име и се казва Ангела Меркел. Тя налага монетарна политика в разрез с икономическото състояние на ЕО, и единствено в унисон с германския интерес. Еврото просто трябва да девалвира. Ясно е че не струва толкова. Тогава ще се оправи и кризата, но за да не би германците да станат по-бедни се предпочитат масови уволнения в други страни от еврозоната. В края на караищата това води до спад на продукцията в ЕО и кризата се задълбочава, защото реално парите за еденица стока се увеличава. Просто решията трябва да се вземат регион по регион.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
На фона на ескалиращото дълговата криза в периферните Европа, която вече се е разпространил към системата на ЕС страни и поставиха под въпрос съществуването на Икономическия и паричен съюз. С бързото обезценяване на еврото дългови ценни книжа, заеми-голямата част от големите европейски банки трябва да записват загуби от обезценка на ценни книжа. На този фон не е изненадващо, продължава поредица от слайдове на кредитните рейтинги на банките от "голямата тройка" на агенциите за кредитен рейтинг. В своите доклади, Fitch, S & P и Moody вече са открито твърдят, че на риск са не само банките в Испания, Гърция и Португалия, от която няма отказ, освен себе си и ограничен брой на вложителите няма да пострадат. Очевидно, на ръба на колапс са били най-големите банки на Франция, Германия, Австрия, и дори Великобритания, чийто фалит може да доведе до непоправими вреди на цялата финансова система на ЕС, да провокира разпадането на еврозоната и на световната икономика да се потопите в новата вълна на кризата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още