IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания понижи прогнозата си за икономическия ръст

Инфлационните очаквания за година напред също се понижават

16:02 | 29.11.11 г.
Великобритания понижи прогнозата си за икономическия ръст

Британското правителство обяви, че очаква доста по-нисък икономически ръст от досега прогнозирания и предупреди, че рецесия в еврозоната може да доведе до по-тежки последици и за британската икономика, съобщи Ройтерс.

Прогнозата е за ръст от едва 0,7% през 2012 г., докато през март тя бе за разширяване на икономиката с 2,5%, заяви британският министър на финансите Джордж Озбърн в есенното си изявление към парламента на страната, като се позова на данни от независимата Служба за бюджетна отговорност.

За тази година се предвижда ръст от 0,9%, а за 2013 г. - 2,1%, добави Озбърн.

Реалността обаче може да се окаже много по-тежка от прогнозите, ако дълговата криза в еврозоната не бъде преодоляна, предупреди той. По думите му тя е увеличила необходимостта от мерките за строги икономии, които коалиционното правителство на страната предприема след поемането на властта.

Междувременно проучване на Citi/YouGov показа, че инфлационните очаквания за следващата година в страната са се понижили до най-ниското си ниво от април.

Инфлационните очаквания сред британците за година напред регистрират спад от 3,1% през ноември от 3,4% през октомври, но за следващите 5-10 години се повишават леко до 3,5% през ноември спрямо 3,4% през октомври. Те обаче остават под нивото от 3,8%, регистрирано през септември.

Проучването би трябвало да убеди английската централна банка, че високите инфлационни очаквания не са вкоренени в британската психика.

„Тези резултати показват ясно, че ускоряването на инфлацията през тази година и подновената програма за вливане на ликвидност не са дестабилизирали инфлационните очаквания“, заяви икономистът в Citi Майкъл Соундърс.

„Вследствие на това Комисията за монетарна политика може да продължи да реагира агресивно на белезите за икономическо забавяне. Според нас комисията не е нужно да смята, че дефлацията е надвиснала заплаха, за да оправдае по-нататъшно разхлабване. Нейната цел е да предотврати забавяне на инфлацията под 2% и тук има достатъчно оправдание за допълнителни стимули“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:38 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още