IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОИСР очерта тъмни перспективи пред икономиката на Китай заради сектора на имотите

Евентуален срив в сектора на имотите би могъл да засегне работещите в строителния бранш и да донесе загуби на купувачите, предупреждават от организацията

10:25 | 30.11.11 г.
ОИСР очерта тъмни перспективи пред икономиката на Китай заради сектора на имотите

Рисковете за сектора на имотите в Китай "помрачават" изгледите за икономиката на страната. Забавените продажби носят опасност от фалити в строителния бранш, предупреди Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

"Докато излизането от пазара на малки строителни компании не би било проблем, фалитите на големи фирми биха могли да създадат рискове за банковото кредитиране и вероятно да предизвикат отрицателни верижни реакции", пише в доклад на базираната в Париж организация, цитирана от Bloomberg.

Китайската икономика, която е втора по големина в света, ще отбележи ръст от 8,5% догодина заради по-слабите темпове на растеж на износа, пониженото търсене и конкурентоспособност на страната, според документа.

Жилищни проекти, спонсорирани от правителството, биха могли да подкрепят строителния сектор, а регулирането на инфлацията може да позволи на властите да намалят лихвите от средата на 2012 г., смятат авторите на доклада. 

На 25 ноември  вицепремиерът Ли Къцян заяви, че пазарът на имоти е в "критична фаза" и посочи, че в момента  действащите ограничения трябва да бъдат запазени въпреки спада на продажбите. През октомври обемът на жилищните сделки се понижи с 25% спрямо септември, а цените отбелязаха спад в 33 от 70-те града, следени от официалната статистика.

"Хората се  въздържат от покупки на жилища, а строителите трупат все по-големи запаси от непродадени имоти", посочва организацията. Евентуален срив в сектора на имотите би могъл да засегне работещите в строителния бранш и да донесе загуби на купувачите, предупреждават експертите.

Япония, която е втората по големина икономика в региона, е изправена пред опасност от рязък скок на доходността на държавните облигации, ако не успее да овладее дълговете си, които се очаква да достигнат 230% от БВП през 2013 г., предупреждават още от ОИСР.

"Забавянето  на финансовата консолидация  и продължаващото покачване на  дела на държавния дълг създават риск от повишение на лихвените проценти в дългосрочен план", посочва се в доклада.

Доходността на 10-годишните облигации в началото на тази седмица достигна 1,065% - най-високото равнище от началото на септември, след като миналата седмица Standard & Poor's и МВФ предупредиха за нарастващия дълг на страната.

В Австралия  има възможност за понижение на лихвените проценти, ако дълговата криза  в Европа попречи на глобалния  растеж, допълват експертите. Ако тези рискове се материализират, "финансовата политика трябва значително да бъде разхлабена, за да се запази търсенето в контекста на умерената инфлация".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още