IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прогнозират до 30% спад на цените на жилищата в Китай през 2012 г.

Очаква се по-силна корекция на цените в големите градове, смятат икономисти от Barclays Capital Research

15:09 | 08.11.11 г.
Прогнозират до 30% спад на цените на жилищата в Китай през 2012 г.

Цените на жилищата в Китай ще се понижат с до 30% догодина заради държавните ограничителни мерки в сектора, прогнозират в свой доклад, цитиран от Bloomberg, анализаторите от Barclays Capital Research, .

Корекцията на пазара на имоти в страната ще окаже въздействие върху икономическия й растеж, въпреки че е малко вероятно да доведе до финансов срив, смятат базираните в Хонконг икономисти.

"Вероятно корекцията на цените ще е по-силна в големите градове", коментират експертите. "Важно е да не забравяме обаче, че целта на правителството не е да срине пазара на жилища, тъй като това би имало унищожителни последици за икономиката", допълват те.

Премиерът Уън Дзябао обяви миналия месец, че правителството "твърдо" ще запази контрола си върху пазара на имоти. В същото време, според експерти, властите вероятно биха "приспособили" или дори преобърнали политиката си на рестрикции, ако цените на жилищата паднат с 20%.

Цените на жилищата в Китай се понижиха леко за втори пореден месец през октомври, сочат данни на SouFun Holdings Ltd. Евентуално понижение с от 10 до 30% обаче би изяло поне 0,5-1% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната догодина, смята Хуан Ипин, ръководител на екипа, изготвил доклада.

Строителите ще понижат цените заради все по-слабата ликвидност и забавените продажби, прогнозират още от Barclays. Компанията обаче смята, че големите строители биха могли да оцелеят дори и при подобна турбулентна ситуация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още