IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уън Дзябао: Китай трябва да контролира цените на жилищата и храните

Целта е да се ограничи инфлацията и да се запази темпото на икономическо развитие и социалната стабилност, заяви китайският премиер

11:54 | 24.10.11 г.
<p>
	Уън Дзябао по време на реч през септември. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Уън Дзябао по време на реч през септември. Снимка: Ройтерс

Китай трябва да продължи усилията да наложи контрол върху цените на жилищата и храните, за да ограничи инфлацията и да запази темпото на икономическо развитие и социалната стабилност, заяви премиерът Уън Дзябао, цитиран от Bloomberg.

Властите трябва да подпомогнат засилването на производството на селскостопански продукти, използването на царевица извън хранителната промишленост и увеличаването на достъпа до земя с цел увеличаване на жилищния фонд, заяви Уън в официално изявление, публикувано на уебсайта на централното правителство.

Кабинетът на Уън затегна кредитирането и засили вноса на селскостопански резерви, за да попречи на инфлацията да ограничи растежа на втората по големина икономика в света.

Китай вероятно няма да отхлаби финансовата си политика, докато инфлацията не се забави до под 5%, обяви неотдавна Ю Юндин, бивш съветник в централната банка на страната.

Според Ли Цян, управляващ директор на най-голямата компания за изследвания в селскостопанския сектор в Китай Shanghai JC Intelligence Co., правителството проявява повече гъвкавост в опита си да балансира политиките си на затягане. "Цените на храните, включително свинското месо, се развиват с низходяща тенденция", обяснява той.

През септември инфлацията бе на равнище от 6,1%, след като достигна тригодишния максимум от 6,5% през юли. Според Ю темпото й при потребителските стоки ще се забави до 5,8% до края на тази година, а догодина тя може да падне под 5% със стабилизирането на цените на храните.

Правителството ще предостави стимули, за да запази цените на фуража и да увеличи производството на свине, заяви Уън при посещение в град Нанин в южната провинция Гуанси.

Вносът на зърно в Китай за периода 2011-2012 г. може да достигне 5 млн. метрични тона в сравнение с 970 000 тона през 2010-2011, обяви държавната компания за изследвания Grain.gov.cn. Това би било рекорд, според данни на американското правителство, компилирани от Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още