IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Учени очакват Китай да разхлаби рестрикциите за пазара на имоти догодина

Резкият спад на цените би забавил икономическия растеж на страната до под 9%, изчисляват от Народния университет на Китай

16:35 | 22.11.11 г.
Учени очакват Китай да разхлаби рестрикциите за пазара на имоти догодина

Китай може да разхлаби контрола върху пазара на недвижимите имоти през второто тримесечие на 2012 г., тъй като резкият спад на цените ще понижи икономическия растеж до под 9% - една негласна, но ключова за Пекин цел, пише в доклад на Народния университет на Китай, цитиран от MarketWatch.

Корекцията на пазара набира скорост, а общият спад на обема на сделките, както и на цените и инвестициите, ще бъде усетен през първото тримесечие на следващата година, пише в документа, който е публикуван в държавното издание China Securities Journal.

"Като се има предвид обаче, че местните власти разчитат основно на продажбите на земя за финансови приходи, както и границата от 9% за икономическия растеж на Китай, то корекцията в сектора на имотите няма да надхвърли 25%", пише в доклада.

Според университетските изследователи опасността от срив на пазара дори при 25-процентно понижение на цените е малка.

"В основата си тази корекция в сектора на имотите се движи по-скоро от политики, отколкото поради влошените баланси на строителите. Тя няма до доведе до системен риск и масови разпродажби в сектора", твърдят авторите на доклада.

Последна актуализация: 18:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още