IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в Китай продължават низходящия си тренд

Повратният момент при цените на имотите в Китай е настъпил, смята икономист от Mizuho Securities

15:10 | 18.11.11 г.
Цените на жилищата в Китай продължават низходящия си тренд

Цените на жилищата в Китай през октомври са се понижили в 33 от 70-те града, следени от властите, съобщи Bloomberg. В по-малко от половината градове, наблюдавани от правителството, цените на жилищата са се повишили спрямо предходния месец, показват още данните.

Най-голям е спадът в Уънджоу - с 4,6% спрямо септември, което е над 10 пъти повече от средното понижение за градовете, сочат данни на националното статистическо  бюро.

Премиерът Уън Дзябао посети Уънджоу миналия месец, след като се появиха информации за нарастващ брой на фалитите сред частните фирми, които не могат да изплащат дълговете си към лихвари. Уън обеща финансова помощ за затруднените фирми, но в същото време заяви твърдо, че за момента правителството няма да отхлабва ограниченията на пазара на имоти, след като повиши първоначалната вноска и изискванията за отпускане на ипотечни кредити по-рано през годината, за да избегне евентуален балон.

В Пекин през октомври е измерено понижение на цените на жилищата спрямо през септември от 0,5%, а в Шанхай -  0,2%.

"Повратният момент при цените на жилищата в Китай дойде", коментира Шън Дзянгуан, икономист от Mizuho Securities Asia Ltd. "Цените на новите жилища са паднали не само в големите градове, но и във второстепенните, спад е отчетен и на пазара на съществуващи жилища", допълва той.

Анализатори залагат, че спадът на цените ще принуди властите да преразгледат политиката си, тъй като затягането на пазара  на имоти пречи на икономическия растеж.

Според Марк Мобиус, президент на компанията Emerging Markets Group, поделение на Franklin Templeton Investments в Хонконг, цените на жилищата в Китай ще се понижат с от 15 до 30% през следващите две години. BNP Paribas пък прогнозира спад на цените на жилищата от 10% до втората половина на следващата година.

В същото време, според добре информиран анонимен източник, цитиран от Bloomberg, банковият регулатор на Китай е предупредил кредиторите, че е възможно да свърши финансирането за някои проекти, подкрепени от местните власти.

Миналата седмица регулаторната комисия е насърчила кредиторите да засилят продажбите на активи и да преструктурират дълговете към непечалившите финансови дружества на местните власти, които изпитват трудности да изплащат дълговете си. Регулаторът е заявил също така, че банките трябва да ограничат високорисковите заеми за строителните предприемачи.

По-рано тази седмица МВФ също призова за по-строг контрол върху банките заради фона на засилващите се рискове. "Въпреки продължаващите реформи и финансова си мощ, Китай е изправен пред стабилно натрупане на фактори, водещи до уязвимост на финансовия сектор", заяви фондът в официалната си оценка за китайската система, публикувана в средата на ноември.

"Банките трябва да подобрят системите си за управление на риска, а централната банка и регулаторните органи трябва да увеличат квалифицирания си персонал и стандартите за разкриване на информация", посочиха от МВФ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още