IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Учени очакват Китай да разхлаби рестрикциите за пазара на имоти догодина

Резкият спад на цените би забавил икономическия растеж на страната до под 9%, изчисляват от Народния университет на Китай

16:35 | 22.11.11 г.
Учени очакват Китай да разхлаби рестрикциите за пазара на имоти догодина

"Местните власти вероятно ще предприемат редица мерки за разхлабване на пазара през второто тримесечие на 2012 г., а през следващото тримесечие централното правителство може постепенно да облекчи ограниченията за кредитирането и покупките на жилища", допълват от университета.

От април 2010 г. Китай предприе поредица от мерки, целящи да ограничат цените на жилищата, които достигнаха непосилни за населението нива. Въведени бяха по-високи първоначални вноски, наложиха се ограничения за броя на жилищата, които хората могат да притежават, допълнителни данъци върху имотите в някои градове, както и за строителите на жилища в ниския ценови сегмент.

Според актуалната официална статистика през октомври цените на жилищата са се понижили в 33 от 70-те китайски градове, наблюдавани от правителството. Това е знак за началото на дългоочакваната корекция на цените, която би могла да помогне на властите да укротят разходите за жилища.

По време на визита в Русия по-рано този месец премиерът на Китай Уън Дзябао заяви, че правителството няма да се откаже от мерките за затягане и обеща да свали цените до разумни нива.

Базираният в Пекин университет прогнозира още, че икономическият растеж на Китай вероятно ще се забави до 9,2% през 2012 г. в сравнение с очакваните 9,4% за тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още