IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започва съдбовна седмица за Европа и еврото

Предстои маратон от двустранни срещи между лидерите на Германия, Франция, Италия и Испания, преди в петък да стане ясно какво е бъдещето на еврозоната

08:51 | 05.12.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Започва съдбовна седмица за Европа и еврото

Дълговата криза в Европа, която тежи на Стария континент вече втора година, навлиза в решителна фаза. Очаква се през тази седмица да бъде дадена яснота какво ще е бъдещето на еврозоната и ще бъде ли избегната финансовата паника, пише АР.

В петък предстои ключова среща на лидерите на 27-те страни от Европейския съюз, от която се очакват ключови решения. Все по-активно се говори за евентуално споразумение за по-тясна интеграция между 17-те държави от еврозоната и хармонизиране на бюджетната политика.

Възможно е да се стигне до решения за нов кръг вливане на ликвидност от страна на Европейската централна банка, Международния валутен фонд или за съвместни действия на двете институции, коментират анализатори.

Предстоящите дни „ще решат дали еврото ще оцелее или не”, посочва Ема Марсегаля, ръководител на италианското индустриално лоби Confindustria.

Френският президент Никола Саркози, канцлерът на Германия Ангела Меркел, ръководителят на Европейската централна банка Марио Драги и финансовият министър на САЩ Тимъти Гайтнър ще имат поредица от срещи в навечерието на петъчното събитие.

Как ще се развие кризата в еврозоната?

Ще се стигне до предложения от Германия фискален съюз
От валутния съюз ще бъдат извадени държави
Еврозоната ще се разпадне
Еврозоната ще премине през проблемите безпроблемно
Не мога да преценя
Общо 3121 гласа
Ако срещата на върха в петък не даде резултати, то „светът няма да чака Европа”, предупреди Саркози. Още днес френският президент има среща с Меркел, след която се очакват конкретни мерки за по-тесни политически и икономически отношения в еврозоната.

Като цяло, Меркел и Саркози, получили напоследък прозвището Меркози, са постигнали съгласие, че в еврозоната са необходими санкции за страните, които харчат или заемат прекалено много пари.

„Там, където сега имаме споразумения, занапред ще ни трябват правно обвързващи регулации”, категорично заяви Меркел в петък.

Намеренията на Ангела Меркел са да бъдат изменени договорите за създаване на Европейския съюз, за да могат те да отразяват по-строгите правила в еврозоната и да ги направят задължителни. Дори в петък обаче да се стигне до такова решение, одобрението от всички страни би отнело повече от година.

На този фон мнозина икономисти се опасяват, че единствено въвеждането на новите правила и неприемането на други мерки не биха били достатъчни, за да спрат натиска върху облигациите на европейските страни.

Последна актуализация: 07:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
aristotel
преди 12 години
Как само се е разлетял Хамериканос Тимати не предвещава нищо добро за Европа. Тоя скокльо няма да прелита от държавичка на държавичка ако не се притеснява за САЩ. имаше приказка Когато АМЕРИКА хване грип останалия свят се разболява от пнемония, но бих добавил ако се разболее госпожа ЕВРОПА останалия свят хваща дизентерия. Да европейските държави имат най големи инвестиции в Азия, Америка, Китай и са най големия финансов донор в света. Така, че затова тимъти прелита, защото стане ли нещо в САЩ ще стане страшно. А парички няма да вярно ФЕД ще напечатат, НО с всяко печатане всички виждат, че долара не е гущер а малка лакома ***. ;-))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още