IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започва съдбовна седмица за Европа и еврото

Предстои маратон от двустранни срещи между лидерите на Германия, Франция, Италия и Испания, преди в петък да стане ясно какво е бъдещето на еврозоната

08:51 | 05.12.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Започва съдбовна седмица за Европа и еврото

Надеждата на анализаторите е, че ще има твърда намеса на ЕЦБ и ангажимент, че ще бъдат взети всички необходими мерки за спокойствие на пазарите, докато бъдат извършени необходимите реформи.

През последните седмици най-силен е натискът върху Италия и Испания – третата и четвъртата по големина икономики в еврозоната. Доходността по десетгодишните италиански облигации например се движи около 7 на сто – ниво, при което Ирландия, Португалия и Гърция трябваше да поискат спасителна помощ.

В следващите няколко седмици еврозоната е поставена пред опасната ситуация да стане ясно, че няколко от страните в нея не могат да покрият нуждите си от рефинансиране на дълговете или пък това може да става само при „самоубийствени лихви”, коментира бившият немски финансов министър Пеер Щайнбрюк.

До края на април следващата година например Италия, която има държавен дълг в размер на 120 на сто от брутния вътрешен продукт на страната, трябва да рефинансира задължения в размер на 200 млрд. евро. Общият дълг на страната е около 1,9 трлн. евро.

Във вторник се очаква американският финансов министър Тимъти Гайтнър да се срещне с Марио Драги и немския си колега Волфганг Шойбле. На следващия ден американецът заминава на посещение при Саркози, а след това – при новия испански премиер Мариано Рахой. За Гайтнър предстои среща и с италианския премиер Марио Монти непосредствено преди срещата на върха в петък.

Ключови дни ще бъдат още сряда и четвъртък.

В сряда предстои среща на десните в Европа, като във френския град Марсилия ще има събиране на лидерите на Европейската народна партия. Сред участниците в събитието са Ангела Меркел, Никола Саркози и Мариано Рахой.

На следващия ден пък има редовна среща на ръководството на ЕЦБ, на което се очаква решение за лихвения процент в еврозоната. Той едва ли ще бъде понижен, но пазарните участници прогнозират обявяването на нови мерки за подкрепа на пазарите.

През миналата седмица новият президент на институцията Марио Драги даде да се разбере, че ЕЦБ е готова на агресивни действия за разрешаване на дълговата криза в еврозоната, а освен това бяха обявени и поредица мерки за вливане на ликвидност в банковия сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
aristotel
преди 12 години
Как само се е разлетял Хамериканос Тимати не предвещава нищо добро за Европа. Тоя скокльо няма да прелита от държавичка на държавичка ако не се притеснява за САЩ. имаше приказка Когато АМЕРИКА хване грип останалия свят се разболява от пнемония, но бих добавил ако се разболее госпожа ЕВРОПА останалия свят хваща дизентерия. Да европейските държави имат най големи инвестиции в Азия, Америка, Китай и са най големия финансов донор в света. Така, че затова тимъти прелита, защото стане ли нещо в САЩ ще стане страшно. А парички няма да вярно ФЕД ще напечатат, НО с всяко печатане всички виждат, че долара не е гущер а малка лакома ***. ;-))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още