IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Новите дрехи“ на строителството

В някога "царския" бранш забравиха за баснословните печалби от времето на бума, надеждата на оцелелите е стабилизацията да се превърне в устойчив растеж

08:00 | 21.12.11 г. 1
<p>
	Перспективите пред инфраструктурното строителство са значително по-добри заради очаквания сериозен поток от европейски средства. Снимка: БТА</p>

Перспективите пред инфраструктурното строителство са значително по-добри заради очаквания сериозен поток от европейски средства. Снимка: БТА

Кризата коренно промени облика на строителния бранш, след като спука балона в сектора. От пазара изчезнаха повече от 1 000 фирми, регистрирани по време на бума в периода 2006-2008 г., показват данни от регистъра към Камарата на строителите в България.

Повечето от тези конюнктурни играчи се включиха в строителния бизнес с единствената цел да направят огромна печалба от надуващия се балон.

Ръстът на цените на имотите по времето на бума беше хаотичен и съизмерим с повишенията на пазари като Виена, Будапеща и Прага, но не и съобразен с основните ценообразуващи фактори: местоположението на обектите, оценката на доходите, които един имот е в състояние да генерира в обозримото бъдеще, както и разкъсването на връзката между цената на имотите и производствените разходи.

Усещането за криза в строителството като че ли не намаля и през 2011 г., въпреки наченките на оживление в сектора, особено в София. Проектирането изпадна в тежък застой, нови проекти почти не се правят, а се реализират стари, подготвени още преди кризата. В много случаи същите тези стари проекти са били неколкократно преразглеждани и адаптирани към новите реалности на пазара.

Мнението на не един и двама експерти е, че растежът на строителството, който беше отчетен преди началото на кризата в България, няма да се повтори. По различни оценки секторът вече навлиза във фазата на стабилизация, а оцелелите играчи все повече ще разчитат на качеството, за да останат конкурентни.

Приоритетът на строителните фирми отдавна се измести от жилищното към инфраструктурното строителство, където се очаква сериозен поток от европейски средства. Парите от Европа се превърнаха в основен източник на финансиране за строителните фирми.

Някои от играчите в сектора се пренасочиха към довършителните работи, подобряването на енергийната ефективност и управлението на имоти, които също имат значително по-висок финансов потенциал.

Картината в строителството през 2011 г.

Нотки оптимизъм внасят последните данни за размера на преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в строителния сектор. През третото тримесечие на годината те възлизат на 14,1 млн. евро, показва статистиката на БНБ. В сравнение с третото тримесечие на 2010 г., когато имаше отлив на 6,4 млн. евро, ръстът на чуждите инвестиции в сектора е повече от два пъти.

Ако обаче сравним преките чужди инвестиции в строителството за периода юли-септември с пика им от юли-септември 2007 г., сривът е очевиден. Изчисленията показват, че намалението спрямо максимума е 95%.

Последна актуализация: 00:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
gelkata15
преди 12 години
Омръзна ми темата да хвалим или критикуваме една от пералните на пари!ААГ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още